Hlavní obsah

V lese na jihu Čech na ženu spadl strom. Sanitka neprojela, záchranáři museli běžet

Vyčerpávající zásah mají za sebou jihočeští záchranáři. Ti o uplynulém víkendu vyjížděli do lesa nedaleko Týna nad Vltavou, kde na ženu spadl strom a těžce ji zranil. Záchranáře přivolal její manžel. Do nepřístupného terénu ale nevyjely sanitky a záchranáři museli s nosítky k ženě asi půl kilometru po svých. Do nemocnice ji pak přepravil vrtulník.

Záchrana ženy, na kterou spadl stromVideo: ZZS Jihočeský kraj

Článek

Strom na ženu spadl v sobotu v odpoledních hodinách v nepřístupném a velmi zalesněném terénu. Na místo vyjel tým záchranářů, hasiči a vzlétl také vrtulník. Sanitka ale vjela pouze na okraj lesa, dál se nedostala. Záchrana se začala dramatizovat.

Foto: ZZS Jihočeský kraj

Záchrana zraněné ženy

„Zasahující tým musel k pacientce pokračovat pěšky. Ke zraněné ženě doběhli záchranáři za několik minut. Žena utrpěla po zásahu vrcholu padajícího stromu těžké poranění hlavy a byla ohrožená na životě. Na místě jí byla poskytnuta nezbytná přednemocniční neodkladná péče,“ řekla Zuzana Fajtlová, mluvčí jihočeských záchranářů.

Foto: ZZS Jihočeský kraj

Záchrana zraněné ženy

Šlo o minuty a převoz do nemocnice musel být velmi rychlý. Proto byl nad les povolán vrtulník, který přistál na jeho okraji. „Byl informován pilot a palubní navaděč, že bude třeba provést evakuaci pacientky za využití lanového podvěsu. Zajištěná pacientka byla uložena do transportní sítě a pomocí lanového podvěsu byla vrtulníkem vyzdvižena z lesního porostu a transportována do českobudějovické nemocnice. Do půl hodiny od předání již byla na operačním sále,“ popsala náročný, ale úspěšný zásah Fajtlová.

Řidič na Písecku ujížděl policistům, pak se schovával po krk potopený v řece

Krimi

Výběr článků

Načítám