Hlavní obsah

Převrátil v Hanušovicích naložený náklaďák. Neměl na něj řidičák a problém bude mít i kvůli 0,3 promile

Na bok převrátil v sobotu své vozidlo plně naložené kamením a hlínou sedmadvacetiletý řidič v Hanušovicích na Šumpersku. Z nehody vyvázl nezraněn, problémy ho ale ještě čekají. Řídil totiž bez patřičného oprávnění, a navíc nadýchal kolem 0,3 promile. Nehodou se nyní zabývá policie. Mladík je podezřelý z několika trestných činů.

Foto: Policie ČR

Havarované vozidlo

Článek

Havárie se stala v sobotu před polednem v Zábřežské ulici. Muž jel s nákladním vozidlem Hydrema po komunikaci II. třídy ve směru k Rudě nad Moravou.

„Dle jeho vyjádření si při průjezdu levotočivou zatáčkou, z důvodu protijedoucího vozidla najel více k pravému okraji komunikace a následně se pod váhou stroje krajnice utrhla. Na to se snažil zareagovat tak, že strhl řízení vlevo, a po následném vyjetí na komunikaci se pracovní stroj převrátil na pravý bok a směs, kterou převážel, se rozsypala přes celou komunikaci,“ popsala v pondělí policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Mladík z nákladního auta vystoupil a hlídce, která se dostavila na místo, sdělil, že nemá řidičák příslušné skupiny pro řízení tohoto stroje.

Šofér měl přes dvě promile. Policisté mu na místě sebrali řidičák

Krimi
Foto: Policie ČR

Místo nehody

„Provedená dechová zkouška navíc odhalila, že řídil pod vlivem alkoholu, kdy postupně nadýchal 0,31, 0,26 a 0,24 promile,“ dodala Zajícová s tím, že na automobilu vznikla předběžná škoda ve výši 150 tisíc korun.

V Česku je nulová tolerance k alkoholu za volantem, existuje ale ochranné pásmo do 0,24, které je zavedeno kvůli zkreslení při dechové zkoušce. Hodnota 0,3 promile odpovídá zhruba jednomu velkému pivu.

Řidiči, který nadýchá do 0,3 promile, hrozí pokuta až do 20 tisíc korun a zákaz řízení na půl roku až rok. Nad 0,3 je výše pokuty stejná, nad to však čeká provinilce ještě 7 trestných bodů a zákaz řízení na jeden rok. Nad jedno promile by šlo už o ohrožení pod vlivem návykové látky s pokutou do 50 tisíc korun, 7 body a až dvouletým zákazem řízení.

Foto: Policie ČR

Místo nehody

Náklaďák na Brněnsku srazil na přechodu pro chodce seniorku, na místě zemřela

Krimi

Výběr článků

Načítám