Hlavní obsah

Pomohli převést do Česka na dva tisíce migrantů, půjdou do vězení. Od vyhoštění část z nich uchrání svatba

Hradec Králové
Aktualizováno

Krajský soud v Hradci Králové potrestal ve čtvrtek čtrnáct cizinců za organizované převážení migrantů z Turecka do Čech a do dalších zemí Evropské unie. Všichni obžalovaní ve věku od 22 do 53 let přiznali vinu. Tresty se pohybují od tří let do 5,5 roku vězení, hrozilo jim přitom od 10,5 až 16 let vězení.

Skupina čtrnácti převaděčů u Krajského soudu v Hradci KrálovéVideo: Ludmila Žlábková, Novinky

Článek

Devět obžalovaných turecké národnosti musí také zaplatit peněžitý trest od 300 tisíc korun do tří milionů, zbylých pět je národnosti ázerbájdžánské. Ti by měli být po skončení trestu vyhoštěni z republiky.

Zmíněná pětice si ponechala lhůtu na podání odvolání, ostatních devět obžalovaných se práva odvolání vzdalo, stejně jako státní zástupce.

Skupinu tvořilo celkem čtrnáct osob, které nyní mají strávit tři roky ve vězení. Pouze Imdat Karagül byl potrestán 5,5 roku. V jeho případě soud zohlednil jeho vůdčí roli v organizaci.

Hledali jakoukoli manželku. Žalobce popsal praktiky pašeráckého gangu v Česku

Krimi
Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Soud se skupinou převaděčů u Krajského soudu v Hradci Králové

Muži pomáhali ilegálním migrantům z Turecka dostat se do zemí Evropské unie. Za dva roky, od května 2021 do června 2023, překročilo s jejich pomocí české hranice více než 2000 běženců, převážně tureckých Kurdů. Každý z nich zaplatil za zprostředkování přechodu částku tři až osm a půl tisíce eur (75 až 213 tisíc korun), případně se zavázali si tuto sumu odpracovat v Česku v některé z provozoven rychlého občerstvení kebab.

Jednalo se ale pouze o „českou“ odnož ještě širší organizace. Její hlavní organizátoři jsou v Turecku, přičemž na žádost o spolupráci tamní justice nereagovala.

Stačili se oženit

Podle státního zastupitelství se jednalo o největší skupinu převaděčů zadrženou v Česku.

„Ázerbajdžánští obžalovaní nemají v Česku žádné rodinné příslušníky. Turci se zde v mezidobí oženili, a tak získali status manžela osoby z Evropské unie. V takovém případě je podle trestního zákoníku vyhoštění vyloučené. Pokud nebude shledán jiný vážný důvod a ten zde shledán nebyl,“ vysvětlil státní zástupce Milan Šimek.

„Soud šel na samou spodní hranici trestní sazby, kterou zákon umožňuje. Domníváme se, že je tak dostatečně zohledněno přiznání viny ze strany obžalovaných. Případné podmíněné propuštění přichází v úvahu až po odpykání minimálně dvou třetin trestu,“ poznamenal předseda senátu Petr Mráka.

Točili děkovná videa

Královéhradecká expozitura Národní centrály proti organizovanému zločinu se začala případem zabývat v létě 2021 po zadržení skupiny běženců v Německu, které převážel taxikář na objednávku muže s trvalým bydlištěm na Rychnovsku.

Vše bylo důmyslně organizováno. Běženci si pod legendou zájezdu nechali obstarat zpáteční letenky do Srbska, které ještě nepatří do Schengenu. Do Turecka se ale nevrátili a místo toho se nechali převaděči dopravit do Maďarska. Nezabránily jim v tom ani takzvané Orbánovy ploty.

„Tam už je vyzvedávali další spolupracovníci a zajistili jejich přepravu do cílových destinací v Evropské unii,“ popsal po podání obžaloby cestu migrantů státní zástupce Milan Šimek.

Poté co běženci dorazili do cíle, natočili děkovné video, a tak uvolnili peníze složené v Turecku pro lidi zapojené do převozu.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Soud se skupinou převaděčů u Krajského soudu v Hradci Králové

Zisk celé české odnože převaděčské skupiny se podle státního zástupce Šimka těžko stanovuje, protože je nutné od vybraných peněz odečíst paradoxně i náklady převaděčů.

„Podstatné bylo, že se podařilo identifikovat, jakou částku vybírali. Pak se dopočítávalo, jaké náklady mohli mít. Pokud jde o tu českou část, tak profit obžalovaných, kteří stojí před soudem, se pohyboval kolem deseti milionů korun,“ uvedl státní zástupce Milan Šimek.

Vyšetřovací spis měl celkem 16 tisíc listů.

Migranti z kamionu na D8 volali o pomoc. Policie zveřejnila záběry ze zásahu

Krimi
Související témata:
Krajský soud v Hradci Králové

Související články

Výběr článků

Načítám