Hlavní obsah

Přes dvacet dětí muselo z táborů na jihu Čech rovnou do nemocnice, zvracely a měly horečky

České Budějovice

Tři dětské tábory na jihu Čech skončily v červenci předčasně. Důvodem byly zažívací obtíže dětí i dospělých. Zvraceli a měli horečky. Na skautském táboře u rybníka na Jindřichohradecku museli záchranáři vyhlásit mimořádnou událost, protože počet pacientů přesahoval tři desítky. Jak se děti i vedoucí nakazili, zatím není zřejmé.

Foto: ZZS JK

Záchranáři zasahují na táboře na Jindřichohradecku.

Článek

„Záchranářské týmy poskytly přednemocniční neodkladnou péči 34 osobám. Zajistily jim žilní vstupy, přes které podaly léčiva a infusní terapii. Stav 21 pacientů vyžadoval transport do nemocnic,“ popsala zásah z poloviny července mluvčí jihočeských záchranářů Zuzana Fajtlová. Zásah trval sedm hodin a záchranáři transportovali pacienty do čtyř nemocnic v Českých Budějovicích, Jindřichově Hradci, v Táboře, v Jihlavě.

O nákazách, které se projevovaly zvracením a horečkami, informovala Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje v Českých Budějovicích ve středu. Hygienici uvedli, že u jednoho z 19 hospitalizovaných dětí byla laboratorně prokázána pozitivita na noroviry. Předtím se prý napilo vody z umývárny, kde je však pouze užitková voda. „Nemůžeme však s jistotou určit příčinu těchto zažívacích potíží,“ uvedla ředitelka krajské hygieny Kvetoslava Kotrbová s tím, že se čeká také na výsledky dalších rozborů vody.

I druhý tábor, kde zasahovali v červenci, se konal na Jindřichohradecku. Znovu se jednalo o silné zažívací obtíže. „Na táboře se rekreovalo 60 osob, z toho 42 dětí, potíže mělo postupně 20 dětí a 3 vedoucí,“ uvedla Kotrbová. Do jindřichohradecké nemocnice záchranáři převezli tři děti a dva vedoucí. „U tří hospitalizovaných byla laboratorně potvrzena pozitivita na noroviry. Na místě byla nařízena protiepidemická opatření, byl proveden zkrácený rozbor vody a dezinfekce místního zdroje pitné vody,“ konstatovala ředitelka KHS.

Záchranáři převáželi do nemocnic od Vltavy čtrnáct vodáků

Domácí
Foto: ZZS JK

Zásah na skautském táboře trval sedm hodin.

Podobně předčasně musel skončit i dětský tábor na Táborsku, kde se rekreovalo sto dětí. „Hygienici provedli epidemiologické šetření a nařídili protiepidemické opatření včetně vyšetření vody, personál kuchyně byl bez potíží. Krátkodobé potíže mělo 47 osob, z toho 44 dětí. Provozovatel tábor ukončil dříve a provedena byla ohnisková dezinfekce a úklid prostor,“ doplnila Kotrbová.

Za červenec mají jihočeští hygienici nahlášeno 307 zotavovacích akcí a 56 jiných podobných akcí, to jsou menší tábory do 30 dětí. Realizovali již 106 kontrol.

Na letní dětské tábory zdravotní pojišťovny poskytnou i tisíce korun

Finance

Na noroviry není lék ani očkování

Norovirus je rod RNA virů, který způsobuje akutní virovou gastroenteritidu a je nejčastějším původcem této nemoci na světě. Neexistuje na ně léčba ani očkování. Mezi příznaky patří průjem, zvracení, horečky i celková únava. Onemocnění bývá krátké, když zpravidla trvá jeden až dva dny. Nejnáchylnější jsou děti. Tato nákaza způsobuje epidemie na školách, ve školkách nebo právě na dětských táborech.

Výběr článků

Načítám