Hlavní obsah

Přes 15 let organizovala prostituci, nabízela i nezletilou. Vrchní soud jí snížil trest

Přes patnáct let organizovala pětašedesátiletá Alena Czakóová z Českého Těšína na Karvinsku prostituci. Jedné z prostitutek bylo v té době 16 let. Ostravský krajský soud ji loni 2. listopadu za obchodování s lidmi, kuplířství a ohrožování výchovy dítěte poslal na osm let za mříže.

Foto: Petr Marek, Novinky

Vrchní soud v Olomouci.

Článek

Czakóová vinu z větší části odmítla a proti verdiktu krajského soudu se odvolala. U vrchního soudu se domáhala mírnějšího, podmíněného trestu a ten jí v úterý částečně vyhověl. Trest jí snížil o rok, na sedm let. Ženě hrozilo až 12 let vězení. Verdikt si nevyslechla, neboť z jednání se kvůli špatnému zdravotnímu stavu omluvila.

„O vině obžalované ve vztahu k bodu obžaloby týkající se nezletilé nejsou pochybnosti. Její věk jí musel být znám. Byly s matkou poškozené dlouholetými přítelkyněmi. Navíc v jedné ze svých výpovědí to sama potvrdila. Stejně tak bylo jednoznačně dokázáno, že z trestné činnosti měla značný prospěch. Právní kvalifikace je tedy rovněž správná,“ vysvětlil předseda senátu olomouckého vrchního soudu Petr Andres.

Právě zdravotní stav obžalované byl ale podle něj důvodem k tomu, že jí vrchní soud trest mírně snížil. „Trpí závažným onkologickým onemocněním a prognóza není nejlepší. Čeká ji operace. Větší prostor na snížení ale s ohledem k závažnosti jejího jednání nebyl,“ konstatoval soudce.

Šestnáctiletou dívku nabízela na sex kuplířka z Karvinska. Ta dostala osm let vězení

Krimi

Prostituci Czakóová podle spisu organizovala ve svém bytě v letech 2005 až 2021. Získala za to více než milion korun. Klientky pro svoje svěřenkyně, kterým poskytovala byt, získávala formou inzerce. Peníze, které jí prostitutky odváděly, byla to polovina částky, co jim platili zákazníci, využívala na zahraniční dovolené, případně je prohrála na automatech.

Šestnáctiletou dívku obžalované nabídla v roce 2020 její matka. Ta za to byla krajským soudem odsouzena na čtyři roky do vězení, když ten přijal její dohodu o vině a trestu se státní zástupkyní. Dívce tehdy vyhrožovali, že pokud se nepodvolí, bude muset opustit rodinu a už nikdy se neuvidí se svými sourozenci. Nátlaku podlehla.

Czakóová se u soudů hájila tím, že jí bylo řečeno, že dívce je 18 let. Když se prý zjistilo, že je o dva roky mladší, tvrdila, že to byla právě ona, kdo zakročil. Popírala i rozsah obžaloby, především množství příjmů, které z trestné činnosti měla.

Sexuchtivým mužům prodával vlastní ženu, k tomu unesl cizí dítě. Dostal tři roky

Krimi
Související témata:
Alena Czakóová

Výběr článků

Načítám