Hlavní obsah

Přepadli muže v bytě ve Vyškově, pak ho vydírali. Soud čtveřici potvrdil až 7,5 roku vězení

Vrchní soud v Olomouci v úterý potvrdil tresty čtveřici mužů, kteří loni v únoru jako členové organizované skupiny vyzbrojeni nožem a maketou pistole oloupili v jeho bytě muže z Vyškova. Toho jim předhodila jejich mladistvá kumpánka, která mu poskytovala za úplatu různé sexuální služby. Všichni potřebovali peníze na drogy, zejména na pervitin, neboť vlastní příjem neměli.

Lupiči u Vrchního soudu v OlomouciVideo: Petr Marek, Novinky

Článek

Jiřího Kukana (33) poslal vrchní soud za mříže na 7,5 roku, Michala Pompu (31) na sedm let, Tomáše Sliwku (31) a Ladislava Zifčáka (25) na pět roků. Odsouzeni byli za loupež, dva i za vydírání a porušování domovní svobody. Hrozilo jim až 12 let.

Mladistvou, která u Krajského soudu v Brně vyvázla s dvouletou podmínkou spojenou s protidrogovým léčením a dohledem probačního úředníka, vrchní soud neřešil, neboť rozsudek v jejím případě je už pravomocný.

Lupiči v rámci jejich odvolání požadovali změnu právní kvalifikace. Nesouhlasili s tím, že by jednali jako organizovaná skupina. Požadovali také nižší tresty. Původní se jim zdály příliš přísné. Dva nejaktivnější se hájili tím, že chtěli sexuchtivého muže pouze „srovnat do latě“ kvůli jeho nevhodnému sexuálnímu chování k mladistvé.

Vrchní soud ale jejich argumenty neobměkčily. „Vina obžalovaných byla jednoznačně prokázána. Stejně tak to, že se na všem společně předem domluvili. Věděli, proč do Vyškova jedou, o co jim tam jde, a podle toho pak i jednali. Vyplývá to z výpovědí nejen svědků, ale i z výpovědí obžalovaných Zifčáka a Sliwky. Právní kvalifikace je tedy správná,“ vysvětlil soudce olomouckého vrchního soudu Aleš Rýznar.

Tresty poté označil za zákonné a odpovídající spáchaným skutkům. „Rozhodně nejsou nepřiměřeně přísné,“ zdůraznil soudce.

Foto: Petr Marek

Lupiči u Vrchního soudu v Olomouci. Zleva Ladislav Zifčák, Michal Pompa, Jiří Kukan a Tomáš Sliwka

Ziskuchtivá pětice vyrazila z Olomouce, kde žili, do Vyškova poté, co mladistvá si přes sociální síť Facebook s klientem domluvila sex a svým komplicům řekla, že ten disponuje větším obnosem peněz. Domluvili se, že nešťastníka donutí, aby jim finance vydal.

Zatímco dívka, které v té době bylo 17 let, šla do mužova bytu, dva lupiči čekali v autě před domem na rychlý odjezd a další dva vyzbrojení nožem a maketou pistole číhali za dveřmi na okamžik, kdy je dívka vpustí dovnitř. Když se tak stalo, z bytu utekla.

Pompa poškozeného chytil pod krkem a přiložil mu na něj nůž s tím, že ho bodne a zabije. Kukan na něj mířil zbraní a řval, že ho zastřelí. Požadovali 60 tisíc korun, ale vyděšený muž jim vydal jen 40 tisíc, víc doma neměl.

Dalších 50 tisíc korun z něj později chtěli „vyrazit“ vydíráním. Začali mu vyhrožovat, že buď jim další peníze dá, nebo na facebooku, kde si kvůli tomu založili profil, zveřejní jeho aktivity s nezletilou. A to se jim stalo osudným. Muž si pravděpodobně uvědomil, že placení nezletilé za sex není legální, vyškovským soudem byl pak za to i potrestán, a vše nahlásil na policii. Nad povedenou partičkou pak spadla klec.

Muž ve Vyškově bažil po dalších sexuálních hrátkách s nezletilou, přišla i s ozbrojenými vyděrači

Krimi

Výběr článků

Načítám