Hlavní obsah

Prasata na jatkách trápil elektrickým bičem, musí za to zaplatit 45 tisíc

Brno

Naprosto bezcitně se ke zvířatům směřujícím na jatka v Hraběticích na Znojemsku chovala trojice mužů, kteří tam pracovali. Při vykládce z nákladních aut do prasat či krav kopali, používali na ně elektrický bič nebo je bili tyčí do hlavy. Za týrání už justice potrestala Jakuba Krnáče a Karla Chytku, ve čtvrtek ještě soud potvrdil peněžitý trest po Martina Siona.

Otřesné záběry týrání na jatkách v Hraběticích na Znojemsku Video: FB Zvířata nejíme

Článek

Na zacházení se zvířaty na jatkách upozornil před dvěma lety spolek Zvířata nejíme, který zveřejnil záběry zachycující krutost pracovníků.

Trojici obžalovaných trestal už Okresní soud ve Znojmě. Krnáč dostal za týrání a další nesouvisející činy tříleté vězení, Chytka odešel s trestem 2,5 roku podmíněně odloženým na tři roky a Sion vyvázl z peněžitým trestem 45 tisíc korun. I to se mu za jeho chování zdálo moc, a proto se odvolal k brněnskému krajskému soudu.

Sion byl v trápení zvířat nejméně aktivní z celé trojice, nicméně ani on se neštítil zvířata mířící na porážku trýznit. Na několik prasat totiž zcela bezdůvodně použil elektrický bič.

Šéfa státní obory Březka kvůli brutálnímu týrání zvířat vyhodili

Domácí

„Nedopustil se týrání zvířat. Mohl sice porušit některá ustanovení zákona, ale ne tak, aby se jednalo o trestný čin. Do zvířat nekopal, nebil je, ale je pravda, že použil elektrický popoháněč. Jeho jednání by mělo být přestupkem,“ přednesla v odvolání Sionova obhájkyně. Sám muž se k soudu nedostavil.

U odvolacího senátu brněnského krajského soudu ale argumenty obhajoby neobstály. „Viděl, jak se Krnáč velmi násilným způsobem choval ke zvířatům a nezasáhl. Naopak, když se Krnáčovi nedařilo prasata popohánět kopáním, řvaním a dalšími způsoby, tak místo toho, aby mu v tom zabránil, sám použil elektrický popoháněč, a ještě Krnáčovi ukazoval, jak funguje,“ řekla soudkyně zpravodajka Mária Petrovková.

„Elektrickým nástrojem popoháněl dokonce i sele, které bylo po transportu zraněné. Zvířata kvičela, bylo zjevné, že to bylo velmi trýznivé, takže se vůbec nelze bavit o tom, že by jeho jednání nebylo tak závažné. Ano, ostatní se chovali ještě daleko hůř, ale ti také dostali jiné tresty,“ zakončila soudkyně.

Provozovatel po zveřejnění záběrů jatka uzavřel.

Zvířata na jatkách budou povinně hlídat kamery, rozhodla vláda

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám