Hlavní obsah

Pracovnice pošty na Klatovsku vzala z kasy 150 tisíc, chtěla prý pomoct rodičům

Klatovy

Třiatřicetiletá Katarína Dzurková pracovala na poště v Chudenicích na Klatovsku za přepážkou. Když se její rodiče údajně dostali do finanční tísně, sáhla do kasy a sebrala 150 tisíc korun. Za zpronevěru odešla ve středu od okresního klatovského soudu s podmínkou. Rozsudek je pravomocný.

Katarína Dzurková odešla od klatovského okresního soudu s podmínkouVideo: Klára Mrázová, Novinky

Článek

Čin se stal začátkem června. Obžalovaná se k němu přiznala. Hájila se, že chtěla pomoci svým blízkým. „Brácha udělal nějakej průšvih. Rodiče mu ručili, on neplatil, takže to museli uhradit hned. Peníze jsem vzala a poslala jim je,“ vysvětlila Dzurková. Sama má čtyři exekuce, jejichž výše činí zhruba 200 tisíc.

Dále uvedla, že sumu měla dostat hned zpátky, což se nestalo. „Táta je nemocnej, tím pádem to rodiče neposlali,“ pokračovala.

Na poště si dokonce i vařila

Podle spisu z kasy zmizelo 150 tisíc korun. Provozovatelka Pošty Partner na nic nepřišla, nesrovnalosti odhalila až pozdější kontrola. Poškozená k soudu ve středu nedorazila. V přípravném řízení však řekla, že Dzurkovou zaměstnávala od loňského listopadu na dohodu o pracovní činnosti. „Domnívala jsem se, že pracuje svědomitě,“ sdělila provozovatelka.

Pošťák z pobočky u Prahy stopil stovky losů za desítky tisíc korun

Krimi

Po kontrole, jež upozornila na chybějící peníze, na ženu uhodila. „Řekla, že finance potřebovala pro nemocné rodiče. Dala jsem jí prostor, aby vše vrátila, což neučinila,“ zdůraznila podnikatelka.

Zpětně litovala, že obžalované věřila. „Byla to chyba. S přítelem si chodili na poštu vařit, měli doma odstřiženou elektřinu. Tolerovala jsem to, protože jsem jí chtěla nějak pomoct,“ zdůvodnila poškozená.

Dzurková však prohlásila, že se před několika dny společně domluvily a měsíčně bude splácet pět tisíc korun. Za zpronevěru nakonec dostala podmíněný trest se zkušební dobou na dva roky. „V tuto chvíli je to nejmírnější forma potrestání,“ podotkl soudce Petr Sperk.

Ženě hrozilo až pětileté vězení. Polehčující okolností pro ni bylo doznání a také dosavadní trestní bezúhonnost. Sperk doplnil, že k činu se Druzková uchýlila pravděpodobně kvůli složitější rodinné situaci, nicméně popsané řešení rozhodně nebylo správné.

Rozsudek je pravomocný. Obžalovaná i státní zástupce se vzdali práva na odvolání.

Pošťačka zpronevěřila peníze v nouzovém stavu, soud upustil od potrestání

Krimi

Výběr článků

Načítám