Hlavní obsah

Požár těšínských škol trvá skoro týden. Nebyl tam hlásič, říká šéf hasičů

Už téměř týden zasahují hasiči v obchodní akademii v Českém Těšíně, kde došlo k rozsáhlému požáru se škodou přesahující možná až sto milionů korun. V čem je požár výjimečný a proč jsou hasiči stále na místě, na tyto otázky odpovídal Novinkám náměstek ředitele Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Jiří Němčík.

Foto: Aleš Honus, Novinky

Náměstek ředitele Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Jiří Němčík

Článek

Podkroví obchodní akademie začalo hořet ve středu večer, dnes je úterý odpoledne a hasiči jsou stále na místě. Je tento požár opravdu tak výjimečný?

Každý požár má svá specifika, ale tento je výjimečný z řady důvodů. Obecně platí, že na požářišti vždy zůstáváme až do chvíle, kdy je vhodné k předání vlastníkovi a kdy jsme si jisti, že tam nejsou skrytá ohniska. Tady takové nebezpečí stále hrozí. Souvisí to bohužel s tím, v jaké fázi požár byl, když jsme přijeli na místo. Bohužel v době příjezdu prvních jednotek byl již celý půdní prostor zachvácen velmi intenzivním požárem a začaly se tam i propadat stropy. V tu chvíli bylo prakticky nemožné, aby hasiči zasahovali tou nejefektivnější cestou, tedy vnitřkem budovy. Od počátku se postupovalo pouze za použití výškové techniky, což není až tak efektivní jako zásah zevnitř a v podstatě se do doby otevření střešního pláště spíše jen ochlazuje střešní krytina. Teprve pak může nastat fáze, kdy se začnou konstrukce rozebírat a začnou se dohašovat interiéry.

Požár střechy školy v Českém Těšíně pohledem z dronuVideo: HZS Moravskoslezského kraje

Jak dlouho si myslíte, že tam hořelo, než požár zpozorovali lidé?

Těžko říct, to by byla čirá spekulace, protože v současnosti nevíme, co bylo tím iniciačním zdrojem a jaké byly přesně cesty šíření. Ale je jasné, že efektivita zásahu hasičů souvisí s dobou zpozorování požáru. Čím dříve je zpozorován, tím dochází k menšímu rozhoření a zasažení okolí požárem, což zvyšuje šance hasičů eliminovat následné škody.

Hlásiče požáru instalovány nebyly. Pořízení nejjednodušších zařízení je investice za několik stokorun.

Doba zpozorování vzniku požáru může být ovlivněna i například instalací zařízení, jakými jsou například hlásiče požáru. I proto dlouhodobě apelujeme na majitele budov, aby si nechali instalovat hlásiče požáru nebo úniku plynu.

U požáru dvou škol v Českém Těšíně zasahují hasiči už šestým dnem

Krimi

Copak v podkroví obchodní akademie hlásič požárů neměli?

Podle mně dostupných informací tam hlásiče požáru instalovány nebyly. Pořízení nejjednodušších zařízení je investice za několik stokorun, která může zachránit nejenom majetek, ale i lidské životy. Z praxe máme ověřeno, že v případě instalovaných hlásičů je reakce okamžitá a požár díky tomu může být velmi rychle lokalizován, třeba i v jedné místnosti.

Samozřejmě v případě složitých a vícepatrových budov je potřeba instalovat sofistikovanější systémy, které komunikují buď s obsluhou budovy, nebo mohou být připojeny na pulty obsluhy soukromých agentur či za určitých podmínek přímo na Hasičský záchranný sbor kraje.

Předpokládám, že už při příjezdu na místo vám bylo jasné, že je to kvůli konstrukčnímu řešení vzájemně propojených budov průšvih a že hrozí rozšíření do sousedství, což se skutečně stalo…

Ano, je to tak. Když hoří objekt, který je propojený s jinými budovami, které na sebe navazují, je to vždy problém a hasiči se už od počátku vždy snaží udělat vše, aby se požár nerozšířil. V tomto případě byly okolnosti takové, že se nám požár – při našem maximálním úsilí – podařilo zastavit před jeho dalším rozšířením do budov základní umělecké školy a Muzea Těšínska.

Předpokládám, že příčinu požáru mi zatím neřeknete, je to tak?

Zatím ji neznáme. Ještě včera probíhalo finální ohledání požářiště za přítomnosti kriminalistů, kteří budou provádět expertízu elektroinstalace a další analýzy odebraných vzorků. Zjišťování příčin může trvat řadu týdnů, v některých případech i několik měsíců. Předpokládáme, že se bude čekat na znalecké posudky a naši vyšetřovatelé se určitě budou snažit vyšetřování uzavřít co nejdříve. Ovšem v současné době nelze predikovat, jak dlouho to bude trvat v tomto případě.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Základní a mateřská škola Český Těšín Kontešinec (vlevo) a Obchodní akademie (vpravo), 1. srpna 2024, Český Těšín

Můžete popsat, jaká je na místě nyní situace a co tam aktuálně vaši lidé dělají?

Zatímco v prvních 24 hodinách u požáru zasahovala asi stovka hasičů, dnes je to asi pět nebo šest lidí. Jejich úkolem je dlouhodobý monitoring a dohašování skrytých ohnisek, která tam jsou, což se nám i dnes v noci potvrdilo.

Spolupracujeme také se specializovanou firmou, jež využívá jeřáby a klece pro spouštění pracovníků, kteří nám pomáhají rozebírat střešní konstrukce. Jednak je třeba eliminovat uvolnění plechové krytiny, která by vlivem větru mohla pádem ohrozit okolí, a především se pak odebíráním tohoto materiálu stále odhalují některá žhavá místa, která mají potenciál znovu iniciovat požár. Takže s největší pravděpodobností budeme na místě ještě několik dní.

Bohužel jde o budovy historického charakteru a tomu odpovídá řešení stavebních konstrukcí stropů, které obsahují hodně dřevěných a rákosových součástí. Takže veškeré stropní konstrukce se musí dočistit tak, abychom měli jistotu, že už tam není žár, který se tam může za určitých podmínek držet velmi dlouho.

Ale to není jen záležitost budov, podobné zkušenosti máme i z požáru v Českém Švýcarsku, kde se i týden po uhašení objevovala díky termokamerám skrytá ohniska a kdy se po odkopání zeminy objevovaly kameny, které měly díky podzemnímu šíření požáru 200 stupňů Celsia.

Takže v Českém Těšíně budete ještě několik dní?

S největší pravděpodobností ano.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Poničená střecha budovy

Související témata:

Výběr článků

Načítám