Hlavní obsah

Hledali jakoukoli manželku. Žalobce popsal praktiky pašeráckého gangu v Česku

Hradec Králové

Na 16 tisíců listů má spis k případu čtrnácti cizinců podezřelých z organizovaného převážení migrantů z Turecka do Čech a do dalších zemí Evropské unie. Všichni obžalovaní jsou ve vazbě a čekají, až Krajský soud v Hradci Králové zahájí hlavní líčení. To by mohlo být už během léta. Dozorující státní zástupce Milan Šimek pro Novinky popsal, jak skupina pracovala.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Nejedná se o model obchodování s lidmi, nevykořisťovali je. Běženci, většinou turečtí Kurdové, platili dobrovolně s vidinou lepšího života v Evropě,“ řekl Šimek s tím, že za jednoho člověka vybírala skupina od 3000 do 8500 eur, tedy zhruba od 70 tisíc až do 200 tisíc korun.

Devět Turků, z nichž jeden už získal české občanství, a pět občanů s ázerbájdžánskou státní příslušností bylo zadrženo loni v červnu.

Královéhradecká expozitura Národní centrály proti organizovanému zločinu se začala případem zabývat v létě 2021 po zadržení skupiny běženců v Německu, které převážel taxikář na objednávku muže s trvalým bydlištěm na Rychnovsku.

Umí tady někdo amharsky? V Brně chytili migranty z Afriky, pak těžko sháněli tlumočníka

Krimi

Vše bylo důmyslně organizováno. Běženci si pod legendou zájezdu nechali obstarat zpáteční letenky do Srbska, které ještě nepatří do Schengenu. Do Turecka se ale nevrátili a místo toho se nechali převaděči dopravit do Maďarska. Nezabránily jim v tom ani takzvané Orbánovy ploty.

„Tam už je vyzvedávali další spolupracovníci a zajistili jejich přepravu do cílových destinací v Evropské unii,“ popsal cestu migrantů Milan Šimek. Část z dvou tisíc migrantů pokračovala přes Česko do dalších zemí, někteří ale zůstali u nás.

Natáčeli děkovná videa

Platilo se ještě v Turecku. Vzhledem k tomu, že turecká justice dosud nereagovala na žádost z Čech o spolupráci, tak „náboráře“ působící v Turecku stíhat nelze.

„Když běženci dorazili do cíle, natočili děkovné video. Tím potvrdili splnění zakázky a uvolnily se peníze pro lidi zapojené do převozu,“ řekl Šimek.

Běženci, kteří plánovali zůstat v Česku, zažádali podle něj o statut mezinárodní ochrany, azyl. Ten většinou nezískali, ale než řízení skončilo, pobývali tu „legálně“.

„Začali pracovat v kebabech a intenzivně hledali jakoukoliv manželku, aby byla pro příslušné orgány ztížena možnost rozhodnout o jejich vyhoštění jako rodinného příslušníka občana EU,“ upozornil na problém mezi právní úpravou a realitou státní zástupce.

Ukrajinský gang řídil z Brna převozy uprchlíků. V čele byznysu stál bývalý pašerák

Krimi

Problém s překladateli

Za své „služby“ vyinkasoval gang dva miliony eur, v přepočtu 49,5 milionu korun. Objasnění věci trvalo téměř tři roky. Největším oříškem byla potřeba vést vyšetřování v rodném jazyce obviněných. Odposlechy telefonních hovorů jsou především v kurdštině. A oficiálních překladatelů do češtiny není mnoho. Respektive pouze dva.

„Policejní orgán musel být při přibrání soudního překladatele obezřetný, aby byla jistota, že v souvislosti se zpracováním překladů bude postupovat v souladu s povinností zachovávat mlčenlivosti a neinformoval odposlouchávané osoby. Ve věci přibraný soudní překladatel svým povinnostem řádně dostál a nyní je kvůli tomu ze strany obviněných napadán. Je zpochybňována kvalita jeho překladů a i jejich správnost. Jeho překlady jsou ale podpořeny i jinými důkazy, takže o správnosti jeho překladů pochybnosti dány nejsou,“ upozornil na úskalí dokumentování věci státní zástupce Šimek.

Obžalovaným hrozí od 10,5 do 16 let vězení. Svou obhajobu staví na skutečnosti, že to nebyli konkrétně oni, kdo seděl s běženci v automobilu a převážel je.

„Svoji vinu by byli dle jejich obhajoby ochotni připustit, pokud je přímo konkrétní migrant označí jako převaděče. Ale imigranti mají strach říct, kdo se na jejich převedení podílel. Bojí se o sebe i o členy rodiny v Turecku,“ vysvětlil Šimek. Přesto se podle něj podařilo získat dva utajené svědky ochotné vypovídat.

Gang převezl z Turecka přes Česko 2000 lidí, cizinci míří k soudu

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám