Hlavní obsah

Pošťák najížděl na strážníka, který ho chtěl pokutovat při doručování. Dostal podmínku

Za najíždění poštovní dodávky na strážníka městské policie mu hrozilo šest let vězení, nakonec se Vlastimil Kovářík dohodl se státním zástupcem na roční podmínce, kterou ve čtvrtek schválil klatovský okresní soud.

Obžalovaný pošťák u klatovského souduVideo: Patrik Biskup, Novinky

Článek

Čtyřiatřicetiletý pošťák se dostal do křížku s dvěma příslušníky městské policie v Nýrsku letos v dubnu. Chtěli ho pokutovat za to, že při doručování balíčků ve městě odstavil dodávku na zákazu zastavení. Řidič omítal předložit doklady a do jednoho z členů hlídky najížděl.

Kováříka policisté později obvinili z přečinu násilí proti úřední osobě v úmyslu působit na výkon její pravomoci. Podle žalobce své auto použil vůči strážníkovi jako zbraň. Před soudem vinu přiznal a dál to rozebírat nechtěl.

„K uzavřené dohodě nemáme žádné výhrady a nebyl důvod ji neschválit. S ohledem na osobu obžalovaného a okolnosti případu jsme přesvědčeni, že uložení mírného výchovného trestu postačí,“ uvedl předseda senátu Jan Kasal. Rozhodnutí je pravomocné.

„Radši chytejte feťáky a zloděje“

Obžalovaný tehdy zastavil u krajnice v ulici Náměstí na místě, kde je značka zákaz zastavení. Vystoupil z vozu a začal roznášet balíčky do tamních prodejen. Po příjezdu hlídky městské policie, která s ním chtěla přestupek řešit, se vůči ní choval vulgárně a odmítal předložit doklady.

Situace pak eskalovala tak, že se pošťák rozjel proti strážníkovi Václavu Lepšímu (49), který stál před přední částí vozidla a snažil se mu zabránit v odjezdu. Přitom do něj narazil, strážník se tak musel zapřít o kapotu a o několik kroků poodstoupit. Následně na místo dorazila státní policie.

Podle strážníků řidič poštovního vozu nereagoval ani na opakované výzvy k předložení dokladů. Když chtěl z místa následně odjet, jeden ze strážníků mu zastoupil cestu a křikl na něj, aby jménem zákona vypnul motor a vystoupil ven. Pošťák se ale nakonec rozjel a strážníka posunul asi o metr. K dodávce se pak rozběhl druhý člen hlídky, otevřel dveře a začal na řidiče křičet, aby zůstal stát. To se také nakonec stalo.

Strážníci tvrdí, že se s nimi Kovářík odmítal bavit. Řekl jim, že jezdí pro poštu a při doručování balíků může stát i v zákazu zastavení. K tomu měl mít i další průpovídky, když jim říkal, aby raději chytali feťáky nebo zloděje a neotravovali řidiče.

Bylo to jen demonstrativně

Obviněný muž strážníkům vysvětloval, že tam stál jen chvilku a že nemá kde jinde zastavit. Argumentoval tím, že to takhle dělají všichni jeho kolegové a je jim to ze strany policie tolerováno.

Doklady strážníkům odmítl dát, protože podle svých slov nic špatného neudělal. Protože prý spěchal, nasedl do auta a chtěl odjet. Zařadil jedničku a popojel jen o pár centimetrů dopředu. Bylo to prý jen demonstrativně, aby strážník pochopil, že chce odjet. Pak si uvědomil, že to, co dělá, je „blbost“. Proto také nakonec zastavil.

Podle obhájce Rostislava Netrvala má jeho klient dobré hodnocení od zaměstnavatele. „Nikdy s ním nebyly žádné pracovní problémy. Naopak je chválený za obětavý přístup,“ uvedl Netrval.

Pošťák z pobočky u Prahy stopil stovky losů za desítky tisíc korun

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám