Hlavní obsah

Poškozený babybox už znovu funguje, viník se policii přihlásil sám

Pelhřimov

Pelhřimovská nemocnice už obnovila provoz babyboxu, který v neděli 18. srpna nad ránem poškodil vandal. Ten se policii sám přihlásil a přiznal k činu poté, co strážci zákona zveřejnili výzvu, že mají podezřelé na kamerovém systému.

Foto: Nemocnice Pelhřimov

Babybox v pelhřimovské nemocnici byl po zásahu vandala dočasně mimo provoz.

Článek

„V úterý 27. srpna byl obnoven provoz babyboxu, který je přístupný z ulice Slovanského bratrství. Babybox prošel servisní opravou a nyní splňuje všechny standardy bezpečnosti a zajišťuje, že každý novorozenec, který do něj bude umístěn, dostane okamžitou a kvalitní péči,“ oznámila mluvčí pelhřimovské nemocnice Alexandra Knapová.

Policie po činu uvedla, že škoda přesáhla 80 tisíc korun, nemocnice však zatím přesně vyčíslené náklady od servisní firmy nemá. Speciální schránka se signalizací, kam mohou matky v krajních případech anonymně odložit novorozence, byla devět dní mimo provoz.

Policie mezitím našla viníka. Druhý den po činu zveřejnila informaci, aby se pachatelé sami přihlásili, jelikož jejich pohyb zaznamenal městský kamerový systém.

„Měli jsme v časové ose, kdy babybox někdo napadl, k dispozici kamerové záznamy. Kamery nezaznamenaly samotný útok, protože babybox pod kamerami být nesmí, ale pohyb podezřelých osob na přístupových komunikacích,“ vysvětlila policejní mluvčí Dana Čírtková.

Policii se ozvali dva mladiství

A výzva byla úspěšná, ve vandalech se zřejmě hnulo svědomí. „Takhle to bylo rychlejší, v kratší nebo o něco delší době bychom na ně stejně přišli. Večer po zveřejnění výzvy se policii přihlásili dva mladiství. Následující den byli vyzváni k podání vysvětlení, jeden mladistvý se k činu doznal. My s ním vedeme úkony trestního řízení jako s tím, kdo má poškození babyboxu na svědomí,“ reagovala na dotaz Novinek Čírtková.

O dalším postupu či případné výši trestu nechtěla spekulovat, protože je trestní řízení na samém počátku a navíc jde o mladistvou osobu. „O incidentu věděli dva mladiství, z nichž jeden babybox poškodil a k činu se doznal,“ upřesnila pouze.

Pelhřimov byl v prosinci 2007 teprve šestým místem v Česku, jež babybox získalo. Celkově zakladatel iniciativy Ludvík Hess zprovoznil za devatenáct let už 88 babyboxů, které dosud pomohly zachránit 267 dětí, jež se jejich matky rozhodly odložit.

Vandalové poškodili babybox v Pelhřimově. Máme vás na kamerách, vzkazuje policie

Krimi

Výběr článků

Načítám