Hlavní obsah

Žhář z Vítkova Lukeš se zatím na svobodu nepodívá. Poprvé vyjádřil lítost

Karviná
Aktualizováno

Okresní soud v Karviné v úterý zatím nepropustil Jaromíra Lukeše odsouzeného k výjimečnému trestu v délce 22 let za žhářský útok ve Vítkově z roku 2009, jehož následky si nese tehdy dvouletá Natálka dodnes. O Lukešově žádosti o podmíněné propuštění soudkyně rozhodne až na základě psychologického posudku. Spolupachatelé Václav Cojocaru a Ivo Müller byli za dobré chování propuštěni už v minulém roce.

Vítkovský žhář Jaromír Lukeš žádá o podmíněné propuštění.Video: Aleš Honus, Novinky

Článek

Lukeše do jednací síně přivedla eskorta z karvinské věznice, kde si odpykává trest.

„Na svůj život před odsouzením se dívám kriticky. Uvědomuju si, jak moc jsem svým jednáním ublížil mnoha lidem. Svého jednání lituju. Je to čin, který nejde odčinit a vrátit zpátky, o to víc mne to celé štve,“ začal svou obsáhlou výpověď, ve které se mimo jiné distancoval od extremismu, který ho přivedl až do vězení.

Soudu mimo jiné slíbil, že v případě svého propuštění si najde práci a bude se snažit splácet škodu postižené rodině.

Uzavřel jsem se do bubliny

Zároveň se vyjádřil k tomu, proč v minulosti odmítal u soudu vypovídat a na rozdíl od Müllera a Cojocarua se ani neomluvil poškozeným, zejména popálené Natálce. Učinil tak až nedávno.

„Uzavřel jsem se do nějaké bubliny. Není to o tom, že by mě neštvalo, co jsem udělal. Ale obhájit něco, co je neobhajitelné, se nedá,“ řekl.

Už třetí žhář z Vítkova požádal soud o propuštění. Podpořil ho i ředitel věznice

Krimi

Zatím není jasné, zda soud jeho žádosti vyhoví. A to přesto, že za Lukeše se přimluvil i ředitel karvinské věznice.

Soudkyně chce posudek

Soudkyně v úterý o žádosti nerozhodla a na žádost státního zástupce si nechá ještě zpracovat znalecký posudek v oboru psychologie. Jeho vypracování potrvá několik měsíců, očekává se tedy, že o Lukešově žádosti bude rozhodnuto nejdříve na podzim.

V kauze žhářského útoku ve Vítkově z března roku 2009 byli odsouzeni celkem čtyři ultrapravicoví extremisté k výjimečným trestům. Za pokus o rasově motivovanou vraždu dostali Jaromír Lukeš a David Vaculík 22 let, Václav Cojocaru a Ivo Müller si měli odsedět 20 let.

Po dvou třetinách trestu soud loni podmíněně propustil Müllera a Cojocarua. Přihlédl k tomu, že oba svého činu od počátku litovali, omluvili se rodině a během výkonu trestu spláceli náhradu škody.

Jeden si o propuštění dosud nepožádal

U Lukeše a Vaculíka, který si o podmíněné propuštění doposud jako jediný nepožádal, je přitom situace odlišná než u dvou již propuštěných žhářů.

Rodičům popálené Natálky, která si z útoku nese celoživotní následky, se během hlavního líčení neomluvili, což soud tehdy ohodnotil vyššími tresty.

„Od Lukeše jsme teprve loni dostali omluvný dopis. A to v době, kdy byli Müller a Cojocaru propuštěni na svobodu,“ řekla matka popálené Natálky Anna Siváková.

I proto ji nepřekvapuje, že si Lukeš nyní, po dvou třetinách trestu, požádal o propuštění. „Dalo se čekat, že to udělá,“ řekla Novinkám.

Soud pustil žháře z Vítkova na svobodu

Krimi

První dva ze čtyř žhářů jsou na svobodě od loňského května. Václav Cojocaru a Ivo Müller ve své žádosti o propuštění argumentovali tím, že se ke svému jednání doznali a vyjádřili lítost, že v rámci svých možností ve výkonu trestu pracují, a splácejí tak poškozené rodině soudem stanovenou náhradu škody.

Prošli také hlubokou sebereflexí a lze očekávat, že povedou řádný život. Podle informací Anny Sivákové oba propuštění Natálce hradí jen minimální částky, takže pravděpodobně ani nepracují. „Některé měsíce od nich přijde jen pár stovek, někdy ani koruna,“ řekla Siváková.

Na dům obývaný romskou rodinou ve Vítkově za­útočili čtyři žháři v noci na 19. dubna 2009. Do oken vhodili zápalné lahve s benzinem. Při požáru utrpěla tehdy dvouletá Natálka popáleniny na 80 procentech těla, popáleni byli i její rodiče.

Natálka přežila jen díky velkému štěstí a skvělé práci lékařů. Letos je jí 17 let, má za sebou několik desítek operací a trpí vážnými psychickými problémy.

Po ostudě justice s odškodným pro Natálku se změní zákon

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám