Hlavní obsah

Polil hořlavinou a upálil zaživa družku. Soud mu potvrdil 17 let vězení

Olomouc

Vrchní soud (VS) v Olomouci poslal ve čtvrtek na sedmnáct let do vězení Josefa Nečase (68) za to, že upálil v ložnici rodinného domu v Rajhradě na Brněnsku svou o rok mladší družku. Potvrdil rozsudek, který vynesl Krajský soud v Brně. Muž se proti němu odvolal. Za vraždu spáchanou s rozmyslem a zvlášť trýznivým způsobem mu hrozilo až 20 let vězení.

Foto: ČTK

Odsouzený Josef Nečas

Článek

K činu došlo 25. listopadu 2022 pozdě večer. Odsouzený podle obžaloby na ženu, když ležela v posteli, naházel textilie, polil ji hořlavou látkou a pak ji zapálil. Žena zemřela. Ohořelé tělo našli hasiči, kteří likvidovali požár. Vypověděli, že po vstupu do místnosti cítili zbytky benzinu. Situaci Nečasovi při útoku ulehčilo to, že jeho přítelkyně se v tu chvíli nacházela zřejmě pod vlivem léků a alkoholu ve stavu těžké apatie.

Muž vinu nepřiznal, jednoznačně ji při soudních jednáních odmítl. Tvrdil, že si nepamatuje, co se stalo, a to kvůli alkoholu, který vypil. Probral se prý až v nemocnici, při požáru v domě sám utrpěl popáleniny. Hasiči jej našli ve vedlejší místnosti.

„Nedomnívám se, že jsem já ten, kdo tu nehodu zavinil. Myslím si, že jsem se to pokoušel hasit, proto mám popáleniny. Žádné důkazy, že bych já tu sirku hodil, proti mně nebyly vzneseny,“ uvedl již dříve Nečas.

Josef Nečas u Krajského soudu v BrněVideo: Petr Kozelka, Novinky

Své soužití s družkou označil za komplikované. Byla to prý tak trochu divočina, takové „italské manželství“. „Náš vztah byl nahoru dolů, když se nenapila, byla milionová ženská, která by mi snesla modré z nebe,“ prohlásil už dříve Nečas.

Když se ale družka napila, koupila si třeba litr krabičáku a zapila tím prášky, byla prý několik hodin nepoužitelná. Kdo se jí v tu dobu dostal do rukou, ten měl problém, tvrdil muž.

Podle obhájce nebyly vyloučeny všechny skutečnosti, jak se skutek stal. Napadl i to, že je jeho klient souzen za vraždu spáchanou zvlášť surovým nebo trýznivým způsobem, za což mu hrozil vyšší trest. U soudu navrhoval, aby případ vrchní soud buď vrátil zpět na kraj, nebo obžalovaného zprostil viny.

To vrchní soud odmítl. „Odvolání bylo zamítnuto jako nedůvodné. Dokazování u soudu prvního stupně bylo dostatečné. Jednoznačně z něj vyplynulo, že je vyloučené, aby se žena zapálila sama, vyloučena byla i možnost náhodného vzplanutí. Jedinou možností je, že požár úmyslně založil obžalovaný,“ sdělil Novinkám mluvčí VS Stanislav Cik.

Do řízení se také připojily s nárokem na úhradu nemajetkové újmy dvě dcery zemřelé, kterým krajský soud jim přiznal dohromady asi milion korun. I tento verdikt VS potvrdil.

Muž na Brněnsku v ložnici zastlal přítelkyni a zaživa ji upálil, dostal 17 let

Krimi

Výběr článků

Načítám