Hlavní obsah

Policista zbytečně zaklekl 17letého mladíka, který se udusil. Dostal podmínku

Uherské Hradiště

Podmínkou potrestal soud nyní již bývalého policistu za zákrok z poloviny května 2022 v Uherském Brodě, který skončil smrtí teprve sedmnáctiletého mladíka. Strážci zákona proti němu zasahovali poté, co skákal z mostu do řeky Olšavy a pak skočil i na auto. Nejaktivnější z policistů zdrogovaného mladíka zalehl a pak po poutání zaklekl, přičemž se mladík udusil.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na místo dorazily dvě policejní hlídky a mladíka našly sedícího na trávě u zídky poblíž silnice. Směrem k němu se vydal zkušený šestapadesátiletý policista. Podle jeho slov chtěl zjistit, zda není mladík zraněn po opakovaném skoku z výšky několika metrů do kamenitého koryta řeky, kde bylo necelých třicet centimetrů vody.

Jeho zákrok byl zcela zbytečný
soudce

Jenže po jeho příchodu k mladíkovi se situace zvrtla. Prý se podivně prudce pohnul a policista na to zareagoval. „Přesto, že v danou chvíli byla situace na místě klidná a poškozený se žádného protiprávního jednání nedopouštěl, svedl jej obžalovaný na zem, kde jej ležícího na břiše zalehl vahou svého těla v oblasti jeho zad,“ popsal soudce uherskohradišťského soudu Jiří Přibyl, s jehož rozsudkem se Novinky seznámily.

Na pomoc přiskočili i další policisté a začali mladíka poutat. Ten nakonec po lítém zápase, kdy policisté měli se vzpouzejícím se mladíkem co dělat, skončil se spoutanýma rukama i nohama v leže na břiše, přičemž policista mu podle verdiktu nejméně několik minut tlačil svým tělem či kolenem do zad v oblasti hrudníku.

Policista zaklekl v léčebně v Bohnicích pacienta, který poté zemřel

Krimi

Jenže tím mělo dojít k tzv. poziční asfyxii, tedy stavu, kdy člověk tlačený proti pevné podložce nemůže v důsledku tlaku na hrudník či záda dýchat.

Soud zákrok kvalifikoval jako usmrcení z nedbalosti a připomněl, že policista nedostatečně kontroloval mladíkův zdravotní stav. Za to dostal trest tří let vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky a zákaz působení u bezpečnostních sborů na pět let.

Intenzivní dušení, řekla soudní lékařka

Muž se před soudem marně hájil, že si mladíka po zákroku už jen přidržoval kolenem a netlačil na něj. „Byl při vědomí, když přišli záchranáři. Dýchal, měl otevřené oči a sem tam vydával zvuky. To ale nebyla řeč, ani nechrčel, že by se dusil,“ popisoval. Jenže když na místo dorazili záchranáři, museli se okamžitě pustit do resuscitace a i přes veškerou snahu mladík ještě v sanitce zemřel.

Podle soudní znalkyně došlo k intenzivnímu dušení. „Poškozený se nacházel ve zvláštním stavu, který souvisel jednak s užitím LSD a jednak i s předchozí fyzickou aktivitou, kde tam byl záznam o skocích z mostu, pohybu a běhu, což určitě snížilo například obsah kyslíku v těle,“ řekla s tím, že ale rozhodně s jeho smrtí nesouvisely předchozí skoky z mostu.

Toxikolog pak popsal, že když byl mladík pod vlivem drog, mohlo se policistům při snaze jej spoutat jevit, že je až neskutečně silný. „Člověk je schopen využít tu sílu do krajní meze, tedy je schopen třeba i překonat bolest, která by ho v jiném okamžiku zastavila, takže ta síla pro vnějšího pozorovatele může působit, že je mnohonásobně větší,“ vysvětlil.

Že byl nebezpečný? To je k smíchu, vzkázal soud

„Za situace, kdy obžalovaný věděl, že poškozený měl dvakrát skočit z mostu, a bylo na něm možno pozorovat požití návykových látek a v danou chvíli se ničeho protiprávního nedopouštěl, byl jeho zákrok zcela zbytečný. Obžalovaný sám se ujal iniciativy a použil donucovací prostředky,“ konstatoval pak soudce.

„Je evidentní, že obžalovaný zdravotní stav poškozeného nekontroloval. Pokud by se tak stalo, jistě by si ve tváři poškozeného všiml postupného ‚modrání‘. Mohl kdykoliv poté, co byl poškozený spoután na rukou a nohou, tohoto buďto posadit, nebo otočit na bok,“ pokračoval soudce.

„Argumentace obhajoby a svědků - policistů, že takto spoutaná osoba pod dohledem pěti policistů může být sobě nebo jiným nebezpečná, jakože by skočila do vozovky nebo pokračovala v protiprávním jednání, se jeví spíše jako úsměvná až alibistická, pokud uvážíme, že zde máme sedmnáctiletého mladíka, který dvakrát skočil z mostu, je pod LSD a po vysilujícím zápase na zemi s pěti policisty,“ zakončil soudce.

Mladíkova smrt připomíná podobnou událost z roku 2020, kdy po zákroku policistů zemřel v americkém Minneapolisu George Floyd. Poté došlo k násilným protestům spojeným s hnutím Black Lives Matter po celých Spojených státech.

Uherskobrodský případ ještě není u konce, podle informací Novinek se bývalý policista proti verdiktu chce bránit odvoláním.

Expolicista odsouzený za vraždu George Floyda byl ve vězení pobodán

Amerika

Výběr článků

Načítám