Hlavní obsah

Policista obviněný kvůli zmlácení dívek dostal vyhazov

Praha
Aktualizováno

Pražská policie propustila ze služebního poměru svého příslušníka, který podle obvinění v únoru v baru na Smíchově v opilosti napadl několik dívek. Jeho partnerku, rovněž policistku, která mu podle vyšetřovatelů opilá pomáhala a kterou Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) také stíhá, policie postavila mimo službu.

Foto: Síť X/@desoleole

Drsný incident s opilým policistou

Článek

O vývoji v případu ve čtvrtek policie informovala na síti X.

Nyní již expolicista, původně zařazený na Oddělení hlídkové služby policie Praha I, tímto rozhodnutím svých nadřízených přišel o finanční výsluhy i odchodné, na které mají muži a ženy zákona po odsloužení více let u sboru nárok.

„Po dodržení všech procesních postupů, zákonných lhůt, práv a povinností všech zúčastněných stran byl policista propuštěn ze služebního poměru a policistka byla zproštěna výkonu služby,“ uvedla policie.

Mluvčí policie Jan Daněk na dotaz Novinek upřesnil, že policistu propustili již v úterý a přesným důvodem bylo porušení služebního slibu.

K drsnému napadení došlo 17. února po policejním plesu, video z incidentu na ulici před barem se šířilo na sociálních sítích.

Na záznamu byla mimo jiné situace, kdy viditelně opilý muž ve slavnostní policejní uniformě vláčel dívku za vlasy. Při násilí asistovala jeho partnerka, rovněž příslušnice sboru.

Když vyšel případ najevo, policejní prezidium se za policistu omluvilo s tím, že se ale jednalo o selhání jednotlivce. Následovalo prověřování ze strany vedení pražské policie a vyšetřování GIBS, které později vedlo k obvinění zmíněné partnerské dvojice.

Rovněž přibývala další svědectví o průběhu daného večera, ze kterých vyplynulo, že policista s přítelkyní fyzicky napadli v baru a poté i na ulici nejméně sedm lidí, většinou mladé ženy, ale i ochranku.

Těžká újma na zdraví

Navíc podle svědectví policista poté, co dívku vláčel po zemi, ji znovu napadl, když se chtěla zvednout. Dívka utrpěla zlomeninu nohy a po operaci má v poraněném kotníku šrouby, přičemž doba jejího léčení přesáhla šest týdnů.

Původně se případ prověřoval jako podezření z výtržnictví, ale právě závažnost následků řádění zpitého policisty byla pro inspekci zásadním ukazatelem pro posouzení incidentu jako spáchání těžké újmy na zdraví, což zpřísnilo trestní sazbu.

Nyní již bývalému policistovi hrozí až deset let vězení, jeho přítelkyni až dva roky za mřížemi za zmíněné výtržnictví.

Inspekce obvinila dvojici opilých policistů

Krimi

Výběr článků

Načítám