Hlavní obsah

Policie vyšetřuje útok rusky mluvících cizinců v centru Prahy

Policie se zabývá víkendovým útokem rusky mluvících turistů na Staroměstské náměstí, bližší podrobnosti ale zatím nesdělila. Skupina cizinců v sobotu napadla dobrovolníky z ukrajinské sbírky. Nešlo prý o první takový exces, ten sobotní ale na rozdíl od těch předchozích skončil fyzickým násilím.

Foto: Twitter/@intermarium24

Potyčka cizinců na Staroměstském náměstí v Praze

Článek

Útok se odehrál v sobotu odpoledne na Staroměstském náměstí. Tam už několik let stojí pravidelně každý víkend stánek ukrajinské dobrovolné organizace Pražský Majdan. Dobrovolníci vybírají peníze pro napadenou Ukrajinu a snaží se o válce s lidmi mluvit.

Podle videozáznamu se na ně vrhla skupina mužů a žen, kteří hovořili rusky. Muž na videu v jednu chvíli německy s ruským přízvukem říká, že je Němec.

„Náš stánek napadli rusky mluvící turisté, zranili naše dobrovolníky. Jednoho českého studenta a jednu ukrajinskou studentku. Bohužel tam nebyl nikdo, kdo by se jich zastal nebo jim pomohl,“ řekla Novinkám vedoucí organizace Halyna Andrejcivová.

Podle ní to nebylo poprvé, co je někdo napadl, do soboty šlo ale spíš o verbální útoky. „Na náměstí je spousta cizinců, když vidí náš stánek, nadávají na nás,“ popsala Andrejcivová.

Napadená a zraněná dvojice ze stánku se po útoku odebrala k nejbližším strážníkům městské policie, kterým věc nahlásila. „Ti jim doporučili, aby věc oznámili na policejní stanici. Tam se odebrali a věc ohlásili, policie se případem zabývá. Víc informací ale nemám, ani k tomu, jestli vědí, kdo jsou ti rusky mluvící turisté,“ dodala zakladatelka organizace. Policie podle ní na místě bezprostředně po útoku nezasahovala.

„Policisté na případu intenzivně pracují, zabýváme se vším, co se na místě dělo. Z důvodu probíhajícího šetření ale nebudeme zatím poskytovat bližší informace,“ uvedla pro Novinky mluvčí policistů Eva Kropáčová. Nesdělila ani, zda policie zná totožnost útočníků.

Dobrovolníky z ukrajinské sbírky napadli v centru Prahy rusky mluvící cizinci

Krimi

Výběr článků

Načítám