Hlavní obsah

Policie stíhá exděkana za vyplácení přemrštěných stipendií. Peníze mu studenti museli vracet

Některým studentům přiznával mimořádná stipendia bez adekvátního důvodu nebo v přemrštěné výši, aby si pak od nich nechal peníze vyplatit zpět. Podle závěru policejních vyšetřovatelů měl tímto způsobem jednat dnes již bývalý děkan Fakulty zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni Lukáš Štich (38) ze zištných důvodů za účelem přisvojit si finanční prostředky svého zaměstnavatele.

Foto: ZČU

Fakulta zdravotnických studií na ZČU v Plzni

Článek

Po více než ročním prověřování případu, na který loni v únoru upozornily Novinky, kriminalisté obvinili exděkana z trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku. Novinkám to v úterý potvrdila krajská policejní mluvčí Dagmar Brožová.

„Obviněný z pozice děkana fakulty v úmyslu získat vlastní prospěch vydával po předchozí dohodě různým studentům rozhodnutí o přiznání mimořádných stipendií vědomě s tím, že navýšenou, v některých případech celou přiznanou částku si nechá od příslušného studenta vyplatit zpět,“ popsala Brožová. Peníze od studentů vybíral v hotovosti nebo mu je posílali na různé bankovní účty.

Podle policie se jednalo o období od února 2019 do června 2022. „Obviněný se tak měl obohatit o celkovou částku 660 tisíc korun,“ doplnila Brožová s tím, že mu hrozí trest od šesti měsíců do pět let vězení.

Děkan z Plzně rezignoval po článku Práva a Novinek o aféře se stipendii

Domácí

Jak Novinky zjistily, vyplácení nestandardních stipendií se mělo týkat nejméně deseti studentů a studentek, se kterými měl Štich přátelštější vztahy a s některými z nich si dokonce tykal.

Jednou z nich byla dnes již bývalá studentka M. Z., které díky Štichově štědrosti vyplatila univerzita v roce 2020 téměř 120 tisíc korun. Novinkám potvrdila, že zhruba polovinu této částky děkanovi na jeho žádost vrátila.

Peníze jí z univerzity přicházely průběžně celý rok ve zhruba měsíčních intervalech. Výše stipendia se pohybovala od pěti do třiceti tisíc korun. V případě větších částek pak peníze přeposílala Štichovi na soukromý účet anebo mu peníze předávala v hotovosti. Děkan ji vždy upozornil zprávou na telefon, že má očekávat platbu. „Tento týden by ti mělo přijít stípko,“ stojí například ve zprávě z 9. března 2020, na kterou studentka reaguje: „Pak hned přepošlu.“ Vzápětí jí přichází odpověď od děkana: „V pohodě… anebo možná spíš cash.“

Vymlouval se na rektorát

Vysokoškolačka tehdy působila jako předsedkyně studentské komory v akademickém senátu. „Se studentskou komorou, tedy i se mnou, se pan Štich poprvé sešel neformálně v hospodě, kde nám nabídl tykání mimo akademickou půdu. Poté založil skupinu na Whats­Appu, kde jsme byly všechny čtyři studentky ze senátu a dopisovaly si s ním o různých projektech a nápadech,“ vzpomínala někdejší studentka na první setkání se Štichem.

Později s ní děkan navázal bližší kontakt. „Ozval se pouze na mé číslo. Byl hrozně milý a přátelský. Od začátku jsem ho považovala za autoritu. Obdivovala jsem, kam až to ve svém mladém věku dotáhl. Byl pro mě inspirací, naprosto si získal moji důvěru,“ popisovala žena další vývoj.

Akademický senát se zastal exděkana. I přes podezření na čachry se stipendii

Domácí

V té době už začala dostávat první peníze. „Šlo o menší částky za moji aktivitu ve studentské komoře. Později pan Štich přišel s prosbou, zda mu pomohu a přepošlu mu peníze, které mi přijdou na můj osobní účet jako stipendium od univerzity. Vysvětloval mi to tak, že peníze potřebuje na platby provozních zakázek fakulty. Prý nechtěl čekat, až mu rektorát částku schválí,“ pokračovala bývalá studentka. Děkanovi neměla důvod nevěřit a držela se tak jeho pokynů.

S podobnou legendou přišel Štich i za dalšími studenty. „Zeptal se mě, jestli mi může poslat nějaké stípko kvůli vymalování kanceláře, že univerzita má problémy s výplatami malířů a že by to z těch peněz zaplatil,“ uvedla K. M. Jako úhradu za občerstvení během státnic požadoval Štich vrátit 18 tisíc například po studentu R. K. „Říkal, že to tak má domluvené s rektorátem,“ vysvětlil mladík.

Prověřují ještě odměny zaměstnancům

O vyplácených stipendiích věděl i tehdejší tajemník fakulty Tomáš Přibáň. Prý si všímal toho, že přiznané částky u některých studentů byly výrazně vyšší než u ostatních. „Já jsem na to děkana upozorňoval. On mi však řekl, že je to v jeho pravomoci, že za to zodpovídá a abych se o výše stipendií nestaral,“ řekl Přibáň policistům.

Sám Štich už dříve Novinkám řekl, že si žádného takového obvinění není vědom, a více se o tom nechtěl bavit. Později na post děkana sám rezignoval.

Podle zjištění Novinek kriminalisté ještě prověřují trestní oznámení od vedení ZČU k podezřelým výplatám vysokých odměn, které ve svém funkčním období Štich údajně přiklepl některým svým podřízeným.

Plzeňská fakulta, kde řeší skandál se stipendii, má nového děkana

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám