Hlavní obsah

Policie obvinila vandala, který připravil v Plzni o hlavu bronzového Hurvínka

Zřejmě soudní dohru bude mít vandalský čin, po kterém loni v létě přišel v Plzni o hlavu bronzový Hurvínek. Ten společně se Spejblem tvoří sousoší přímo na náměstí Republiky v centru města. Za poničení legendární loutkové postavy policie nyní obvinila 18letého mladíka.

Foto: Policie ČR

Hurvínkova hlava

Článek

Zahájení trestního stíhání potvrdila Novinkám v pondělí šéfka plzeňských žalobců Ivana Hostašová. „Jedná se o provinění poškození cizí věci a výtržnictví,“ upřesnila Hostašová s tím, že se podezřelý měl činu dopustit jako mladistvý.

„Proti usnesení o zahájení trestního stíhání byla podaná stížnost, kterou dozorující státní zástupce zamítl,“ doplnila Hostašová.

Hurvínkovi v Plzni někdo urazil hlavu, kutálela se po náměstí

Krimi

K poničení sochy došlo v sobotu 9. září krátce před 23:00. Policisté následně zjistili, že se u ní pohybovala skupinka mladých mužů.

„Pak se ozvala velká rána a hlava se kutálela po zemi. Jeden z mladíků ji následně nasadil zpět na tělo a všichni utekli,“ uvedla tehdy policejní mluvčí Dagmar Brožová s tím, že vzniklá škoda dosáhla desítek tisíc korun.

Byla to klukovina

Po zveřejnění informace o tom, že policisté mají k dispozici kamerový záznam, se k řádění u sousoší přiznala osmičlenná parta mladíků z juniorského týmu plzeňských hokejistů. Tvrdili, že nešlo o úmysl, a slíbili, že škodu odpracují.

„Fotili jsme se. Seděli na tom, opírali se a pak Hurvínkovi spadla hlava. Byla to klukovina,“ uvedl jeden z hříšníků. Urazit bronzovou hlavu ale podle odborníků muselo zabrat několik minut a bylo k tomu zapotřebí ohromné síly.

Autorkou Spejbla a Hurvínka je kanadská sochařka českého původu Lea Vivot. Sousoší nechal na náměstí Republiky instalovat v roce 2020 Nadační fond Plzeň sobě.

Související témata:

Výběr článků

Načítám