Hlavní obsah

Policie na Klatovsku dopadla jednoho z podezřelých, kteří měli odpálit bankomat v Rakousku

Aktualizováno

Policisté v úterý večer dopadli na Klatovsku jednoho z podezřelých, kteří měli v noci na úterý vyhodit do povětří bankomat v rakouském Schrattenbergu. Na to, že pachatelé ujeli do České republiky, je upozornili rakouští kolegové.

Dům v Krotějově na Klatovsku, kde zasahovala policieVideo: Klára Mrázová, Novinky

Článek

„Podezřelý byl zadržen na základě evropského zatykače, který vydaly rakouské justiční orgány. Nyní shromažďuji podklady pro zpracování návrhu na vzetí dotyčného do vazby. Poté bude následovat vydávací řízení,“ sdělila Novinkám Eva Panošková z krajského státního zastupitelství. Podle informací Novinek by měl být zadrženým občan Nizozemska.

Rakouští policisté uvedli, že jde pravděpodobně o čtyři pachatele, kteří bankomat odpálili pomocí trhaviny. Z místa pak odjeli i s pokladnou, kde bylo asi 150 tisíc eur (3,8 milionu Kč).

Čeští strážci zákona objevili v Sušici odstavený Volkswagen Golf, který podle německé registrační značky měl patřit lupičům. Hasiči při prohledávání vozu kvůli výbušnině preventivně uzavřeli okolí. Naštěstí nic nenašli.

Nic ti nedám! Statečná seniorka na Jablonecku se ubránila lupiči s pistolí, ustála i úder loktem

Krimi

Hlídky následně uzavřely všechny přístupové cesty do vesničky Krotějov u Strážova, kde probíhaly několikahodinové manévry. „Nejdřív tady ráno kroužil vrtulník, asi půl hodiny. Pak se kolem poledne všude objevili policisté, měli obšancovanou celou ves,“ líčil Novinkám Zdeněk Pangerl.

Potvrdil, že se zaměřili na nedaleký dům na konci obce, kde bydlí Holanďan. „Šel jsem zrovna na zahradu, pod ní stála tmavá dodávka. Zevnitř vylézala zásahovka, měla neprůstřelné vesty a krátké zbraně,“ popsal muž, jenž si nepřál být jmenován, ale redakce jeho totožnost zná.

Sousedé sdělili, že minulý týden za Nizozemcem dorazili dva synové s dalšími kamarády z Německa. „Přijeli černým autem, otevřeli vrata a hned zacouvali do stodoly. Pak večer byla slyšet ukrutná rána, jako nějaký výbuch,“ shodli se místní z Krotějova, kde trvale žije 26 lidí. „Všichni ze zahrady rázem zmizeli, zůstal tam jen starší Holanďan,“ doplnil Pangerl.

Zda šlo o přípravu na loupežné přepadení, kdy čtveřice použila výbušninu, nedokázali obyvatelé zpětně říct. „Ti synové tady dělali často brajgl, stříleli vzduchovkami i ptáčnicemi. To byl dost nepříjemný pocit,“ poznamenal Pangerl.

Foto: NÖN.at

Místo, kde lupiči odpálili trezor

V úterý večer zmizel bílý automobil, který stál před domem a údajně patřil jednomu z cizincových synů. Vůz odvezli policisté. Ti zatím případ nekomentovali. „V souvislosti s trestnou činností, ke které mělo dojít v Rakousku, poskytujeme součinnost rakouským kolegům,“ informovala ve středu mluvčí Dagmar Brožová. Dodala, že hlídky monitorují silnice v regionu.

Podle vyjádření rakouské policie se čtveřice pachatelů nejprve snažila o víkendu vykrást dva bankomaty v Drosendorfu, což se jim nepovedlo. Znovu se o to pokusili v noci na úterý, kdy vyhodili do vzduchu bankomat ve Schrattenbergu a z místa ujeli i s pokladnou.

Lupič se na Žižkově schovával ve skříni, která neměla dveře

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám