Hlavní obsah

Pokusil se zavraždit známého, který se hanlivě vyjadřoval o jeho dceři. Soud mu potvrdil devět let a měsíc

Invalidní důchodce Marek Šperka (46) loni v Chropyni na Kroměřížsku zaútočil nožem na svého o tři roky mladšího známého a zranil ho. Nelíbilo se mu, že ten se hanlivě vyjadřoval o jeho tehdy šestnáctileté dceři. Zlínský krajský soud mu za to letos 20. června uložil vězení na devět let a jeden měsíc, tedy trest pod spodní hranicí zákonné sazby, která činí 12 až 20 let. Přesto se Šperka stejně jako žalobce proti rozsudku odvolal. Vrchní soud v Olomouci však verdikt ve středu potvrdil.

Marek Šperka u olomouckého vrchního souduVideo: Marek Bádal, Novinky

Článek

Muž, který v minulosti prodělal mozkovou mrtvici, zároveň musí absolvovat i psychiatrické ochranné léčení v ambulantní formě. Doporučil to znalec, podle kterého Šperka trpí organickou poruchou osobnosti, s tím, že jeho intelekt je narušený. Ne však natolik, aby nebyl schopen chápat význam trestního řízení.

„Trest byl uložen tři roky pod spodní hranicí zákonné sazby, to je výrazné snížení. Není mírný, ale už vůbec nepřiměřeně přísný, byť pro osobu, která dosud žila bezúhonně, to tak může vypadat. Útok byl však agresivní. Obžalovaný si na známého počkal. Jednal tedy s úmyslem ho usmrtit a nepodařilo se mu to jen shodou šťastných náhod. Na druhé straně je třeba zohlednit i jeho zdravotní stav. Proto jsme obě odvolání zamítli jako nedůvodná,“ vysvětlil předseda senátu olomouckého vrchního soudu Roman Raab.

Foto: Petr Marek

Marek Šperka u olomouckého vrchního soudu

Šperka známého, s nímž měl konflikt už v minulosti, opilý a pod vlivem marihuany napadl loni 28. prosince dopoledne na ulici. Stalo se tak po předchozím vyhrožování. Pokusil se ho opakovaně bodnout nožem. Protože však při útoku zlomil čepel nože a napadený se aktivně bránil, tento utrpěl zranění, která nebyla vážná, například řezné rány v obličeji, na uchu a rameni. Především díky tomu se obžalovanému nepodařilo soka usmrtit.

Činu Šperka litoval a u krajského soudu prohlásil vinu. Tvrdil, že neměl v úmyslu napadenému ublížit, chtěl ho prý jen postrašit, ale „všechno se zvrtlo“.

Za brutální rozkopání seniorova obličeje potvrdil soud recidivistovi 16 let

Krimi
Související témata:
Marek Šperka

Výběr článků

Načítám