Hlavní obsah

Podvodníci chtěli připravit seniora na Chomutovsku o téměř tři miliony. Tvrdili, že pomáhají

Zhatit plány rodině podvodníků, která chtěla připravit osamělého seniora o jeho úspory, se povedlo kriminalistům na Chomutovsku. K dopadení prohnaných členů jedné rodiny jim pomohli všímaví sousedé.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Osmasedmdesátiletého muže si vyhlédla jako svou oběť rodina, jejíž členové připravili plán a uskutečňovali ho několik dnů. Zapojil se třiapadesátiletý otec, o sedm let mladší matka i jejich dva zhruba dvacetiletí synové.

„Minulý týden se na policisty obrátili obyvatelé malé obce na Chomutovsku, kde senior bydlí v rodinném domě. Pojali totiž podezření, že mohl být okraden dvěma neznámými muži, kteří vycházeli z jeho domu. Když se jich sousedé zeptali, co tam dělali, odpověděli, že mu přivezli jídlo a nějaké věci, protože se o něj nikdo nestará,“ popsala mluvčí chomutovské policie Miroslava Glogovská.

Jenže sousedé důchodci dlouhodobě pomáhají, a tak se jim tvrzení neznámé dvojice nezdálo. Navíc se dozvěděli, že oba muži souseda doprovodili na chomutovský magistrát, kde mu zařizovali nový občanský průkaz.

Další romance s vojákem na misi. Žena kvůli němu prodala silně pod cenou vlastní byt

Krimi

„Policisté se ihned začali případem zabývat a kromě dalšího zjistili, že muž má větší úspory. Doma měl mít mimo jiné dvě vkladní knížky, které se tam ale už nenacházely. Bylo jim jasné, že osamělého seniora, jehož duševní stav mu očividně znemožňuje svobodně a samostatně se rozhodovat, chce někdo připravit o peníze,“ vylíčila policejní mluvčí.

Aby si kriminalisté svá podezření potvrdili, začali počínání neznámých mužů sledovat. Viděli, jak oba muži pro seniora přijeli domů, naložili ho do auta a vyrazili směrem do Chomutova. Po cestě se k nim připojila ještě žena a společně ho doprovodili na magistrát vyzvednout si hotovou občanku.

Potom jej, zřejmě pro navození příjemné atmosféry, vzali na jídlo a přesunuli se na poštu. Tam se úředně ověřily podpisy seniora a jednoho z podvodníků, který byl zplnomocněn k ukončení smlouvy o vedení účtu seniora a k udělení pokynu k čerpání zůstatku peněz po zrušení účtu. V ten okamžik měl muž v bance asi 2,68 milionu korun.

„Chomutovští kriminalisté jednání podezřelých po celou dobu sledovali a vzápětí, po ověření podpisů, je v Teplicích zadrželi. Tam také mluvili se seniorem, který vůbec netušil, co na tomto místě dělá a kde vlastně je. S jeho souhlasem ho odvezli zpět domů,“ dodala policejní mluvčí.

Povedenou rodinku začal vyšetřovatel trestně stíhat a obvinil je ze spáchání zločinu pokusu podvodu, za nějž jim soud s ohledem na výši hrozící škody může uložit tresty odnětí svobody v rozmezí od dvou do osmi let.

Při výslechu se obvinění hájili tím, že starého pána náhodně poznali před pár týdny, když projížděli obcí. Chtěli mu prý pomoct, peníze vybrat, vylepšit za ně jeho staré bydlení a pak s ním bydlet a starat se o něj.

Ze slibované lásky zůstaly jen oči pro pláč. Žena se kvůli podvodníkovi zadlužila

Bezpečnost

Výběr článků

Načítám