Hlavní obsah

Podříznu tě jak pejska. Žalobkyně žádá pro brutálního vraha ze Žižkova doživotí

Praha

Výjimečný trest doživotí navrhla ve středu státní zástupkyně pro Alexandra Klempara (35), souzeného pražským městským soudem pro brutální vraždu bývalé přítelkyně a pokus o vraždu její kamarádky. Ta zůstala po útoku nožem navždy upoutaná na invalidní vozík. Sám Klempar svou vinu nijak zvlášť nepopírá, odmítl ale, že by vraždil s rozmyslem, jak tvrdí obžaloba.

Foto: Novinky

Alexandr Klempar u soudu

Článek

„Nenastala žádná změna v důkazní situaci a vina obžalovaného byla v plném rozsahu prokázána,“ řekla státní zástupkyně na úvod své závěrečné řeči. Žalobkyně odmítla návrh obhajoby na překvalifikování činu na vraždu prostou, protože Klempar prý vraždil v afektu.

„Jednání obžalovaného bylo dlouhodobé, směřovalo k tomuto činu. Měsíce výhrůžek poškozené, opakovaně jí vyhrožoval smrtí, ublížení na zdraví, jejím dětem i druhé poškozené. Toto nelze považovat za jeden exces z běžného způsobu života, za afekt,“ pokračovala Murínová.

Z důkazů podle ní vyplynulo, jak v sobě Klempar živil nenávist vůči poškozené, kterou ve finále realizoval vražedným útokem. „Obžalovaný sám předjímal a dobře věděl, že při jeho trestní minulosti, s jeho profilem osobnosti mu hrozí doživotní trest,“ podotkla Murínová. „V případě uznání viny navrhuji, aby byl obžalovanému uložen úhrnný trest, a to výjimečný trest odnětí svobody na doživotí,“ uzavřela Murínová.

Vražda, která otřásla Novým Borem, je u soudu. Muž brutálně zabil partnerku, děti byly vedle v místnosti

Krimi

Šestadvacet ran nožem

Klempar podle spisu vraždil loni v srpnu na pražském Žižkově. Devět dní po propuštění z vězení, kde si odpykával roční trest za drogy, přišel do bytu zavražděné, se kterou měl devítiměsíčního syna. Ženu napadl brutálním způsobem nejprve boxerem, pak si vzal postupně tři kuchyňské nože a šestadvaceti ranami nožem ji ubodal. Mezitím jí ještě podle obžaloby dupal po hlavě.

Během Klemparova řádění přišla do pokoje kamarádka zavražděné, která byla shodou okolností v bytě. Klempar se na ni podle obžaloby vrhl s nožem a zasadil jí několik ran. Žena útok přežila, zůstala však do konce života upoutaná na invalidní vozík.

Půl roku před útokem, ještě z vězení, Klempar bývalé partnerce vyhrožoval stovkami zpráv, ať už textových, nebo i hlasových. „Podříznu tě jak pejska. Bude z tebe téct krev ty m*dko zku*vená. Zlomim tě, ty zku*vysyne, štětko,“ nadával v jedné z nich Klempar. Opakoval jí, že ji nenávidí, že žije jen pro pomstu a že si „za ni půjde sednout“ na doživotí.

159 měsíců za mřížemi

Klempar má poměrně bohatý trestný rejstřík. „Obžalovaný byl patnáctkrát soudně trestán, poprvé jako patnáctiletý. Rozhodně nelze říct, že by mu společnost nedávala šanci. První tresty za krádeže byly tresty podmíněné. (…) Žádnou z podmínek nevykonal, nikdy se neosvědčil,“ připomněla státní zástupkyně, která spočítala, že v rámci Klemparovy „trestní kariéry“ mu bylo uloženo celkem 159 měsíců trestu, což je přes třináct let.

Recidivista, drogový dealer a bývalý zedník Klempar už na začátku hlavního líčení prohlásil, že je vinen. Při své obsáhlé výpovědi nicméně vykládal, že si vlastně útok nepamatuje, protože byl prý v bytě expřítelkyně kýmsi napaden.

„Zezadu mě někdo praštil, nevěděl jsem, co se děje, neviděl jsem, kdo to je, když jsem se otočil, nabral mě kopačkou do pusy,“ tvrdil soudu obžalovaný. Pamatoval si prý jen kusé momenty, jako že přišel do bytu, pak něco ne, pak zase, že pomáhá kamarádce zavražděné, pak zase nic. Znalkyně z oboru psychiatrie a psychologie nicméně potvrdily, že nic takového není možné.

„Vzal jsem dva životy, co můžu chtít? Ten den jsem nikomu nechtěl ublížit, šel jsem odvést kluka, stala se tahle situace,“ prohlásil u soudu Klempar. „Nechtěl jsem nic víc než kluka. Aby vyrůstal se mnou. A s ní,“ uvedl také.

Poškozená a pozůstalí po zavražděné požadují více než desetimilionové odškodné.

K ubodání seniorky chyběl motiv, další útok následoval. Na vraha se čekalo na dětském táboře

Zloději životů

Výběr článků

Načítám