Hlavní obsah

Podnikatel z Jihlavy se v Česku skrýval 18 let. Ze zpronevěřených 88 milionů mu nic nezbylo

Olomouc

Na sedm let za mříže poslal ve středu Vrchní soud v Olomouci Pavla Vorlického z Jihlavy za to, že v letech 1994 až 2004 podvedl více než 160 lidí, které připravil o 88,6 milionu korun. O dva roky mu tak snížil trest, který mu uložil Krajský soud v Brně letošního 4. dubna. Zároveň tak ukončil kauzu muže, který přes 18 let unikal spravedlnosti.

Pavel Vorlický u Vrchního soudu v OlomouciVideo: Petr Marek, Novinky

Článek

Dnes jednasedmdesátiletý Vorlický, jehož policisté hledali od roku 2005 a dopadli ho loni na podzim, u krajského soudu prohlásil vinu a ten to přijal. Trest se Vorlickému zdál ale příliš přísný.

„Nikdy jsem neměl v úmyslu ohrozit zájmy věřitelů. Chtěl bych co nejnižší trest. I v mém věku jsem totiž schopen stále pracovat a vydělat alespoň nějaké peníze na dluh, který mám,“ apeloval na vrchní soud ve středu Vorlický.

Foto: Petr Marek

Pavel Vorlický u olomouckého vrchního soudu

Tvrdil, že zpočátku ani nevěděl, že ho hledá policie. „Skrýval jsem se proto, že tři věřitelé mi vyhrožovali smrtí a také kvůli tomu, že jsem se styděl před lidmi, pro které jsem něco znamenal. Byl jsem totiž na Jihlavsku známou, váženou osobou. V podstatě jsem se už potrestal sám, mám to tedy za sebou,“ prohlásil také.

Uprchlý exposlanec Wolf byl zadržen v Paraguayi

Domácí

A vrchní soud mu vyhověl. „Pro nás bylo zásadní, že obžalovaný prohlásil vinu. Nic jiného. Významně tak ulehčil průběh řízení. Krajský soud toto ale nedocenil a my jsme to teď napravili nižším trestem. Sedm let je ale limitní hranice. Níže jsme s ohledem na výši škody, která je fenomenální i na nynější dobu, jít nemohli,“ vysvětlil verdikt předseda senátu olomouckého vrchního soudu Vladimír Hendrych.

Foto: Petr Marek

Pavel Vorlický u olomouckého vrchního soudu

Značná část poškozených už zemřela

Vorlický od poškozených přijímal peníze s příslibem, že jim je zhodnotí. Používal je ale pro vlastní potřebu. Policistům loni po svém zadržení řekl, že mu z těchto peněz nic nezbylo. Původně byl Krajským soudem v Brně odsouzen v roce 2007 v nepřítomnosti, řízení bylo tehdy vedeno jako proti uprchlému. Loni na podzim soud původní rozsudek zrušil a ve věci už v přítomnosti obžalovaného rozhodl znovu.

Značná část poškozených už zemřela. V mnoha případech nebylo zřejmé, kdo či který z dědiců může vzniklou škodu nárokovat. Tam, kde to bylo možné, má Vorlický škodu nahradit, ve zbylých případech soud poškozené odkázal na řízení ve věcech občanskoprávních.

Do policejní evidence se Vorlický dostal jako hledaná osoba v dubnu 2005. V roce 2007 na něj soud v Brně vydal příkaz k dodání do výkonu trestu pro rozsáhlou hospodářskou trestnou činnost, šlo o trestné činy podvod a neoprávněné podnikání. Muž se ale začal skrývat a dařilo se mu to 18 let pod různými identitami na území republiky. Byl jedním z nejdéle hledaných lidí v Česku, kterého policisté vypátrali.

Policie chytila během jednoho dne podezřelého z vraždy ve Vídni a 20 let hledaného muže

Krimi
Související témata:
Pavel Vorlický

Výběr článků

Načítám