Hlavní obsah

Podmínka za vraždu manželky. Důchodce v 94 letech už péči o nemohoucí ženu nezvládl

Čtyřiadevadesátiletý důchodce z Prahy, který na jaře uškrtil svou o sedm let mladší nemohoucí manželku, nepůjde do vězení. Státní zástupkyně se s ním ve středu dohodla na nejpřísnějším možném podmíněném trestu - tedy tříletém s pětiletou zkušební dobou. Dohodu schválil soud, rozhodnutí je pravomocné.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Vražda se stala ve Španielově ulici v pražských Řepích.

Článek

„Myslím si, že celý ten případ je spíše tragédií než zločinem,“ řekla dozorující státní zástupkyně Jana Murínová. Zavražděná žena podle ní byla po náhradě kyčelního kloubu propuštěna do domácí péče s tím, že je soběstačná a může se o ni postarat rodina. Nedokázala si ale ani dojít do koupelny a nakonec se z ní stal ležící pacient odkázaný na pleny a na péči ostatních. Objevily se u ní psychické potíže a začala být agresivní.

Podle obžaloby byl muž v době činu ve špatném zdravotním stavu, jednak kvůli vysokému věku, jednak kvůli fyzické i psychické zátěži spojené s nutností neustálé péče o ženu.

Více než 90letý muž z Prahy je podezřelý z vraždy 90leté ženy

Krimi

Murínová připustila, že podmínka za dokonanou vraždu je nestandardním a výjimečně nízkým trestem. Poukázala ale na to, že trestní zákoník takové potrestání umožňuje. „Byla tu spousta polehčujících okolností: pan obžalovaný čin od samého začátku doznával, litoval toho a vysvětloval, proč to udělal. Je to jeden z mála pachatelů, na kterých bylo opravdu vidět, že cítí vinu a že je mu nesmírně líto, že skutek spáchal,“ vysvětlila. „Jedna ze zásadních polehčujících okolností je i to, že pan obžalovaný se snažil najít pomoc. Věděl, že to nezvládá, že ani za pomoci dcery nejsou schopni o manželku pečovat. Opakovaně volali záchrannou službu, naposledy den před skutkem,“ doplnila.

Sám se chtěl zabít

Vražda se stala letos 26. března v bytě ve Španielově ulici na sídlišti v pražských Řepích. Důchodce v pět hodin ráno nejprve odešel z ložnice do kuchyně, kde si vzal ze zásuvky izolační bužírku a udělal na ní smyčku. Vrátil se do ložnice, přetáhl manželce smyčku kolem krku a několik minut ji utahoval, dokud se žena neudusila. Poté se přemístil do obývacího pokoje, kde spolykal léky. Našla ho dcera, která s rodiči sdílela domácnost, a přivolala záchranáře. Muž jim řekl, že se chtěl zabít, protože zabil manželku. Po lékařském ošetření v nemocnici skončil v bohnické psychiatrické léčebně.

„Na začátku jsem se domnívala, že jeho psychický stav bude natolik špatný, že nebude schopen trestního řízení. Znalci ale řekli, že netrpí demencí a nemá žádné psychické potíže, které by vylučovaly jeho trestněprávní odpovědnost. Nenavrhli žádné ochranné léčení, takže taková náhrada výkonu trestu nepřicházela v úvahu,“ zmínila Murínová.

Za téměř 95 let života nebyl někdejší kontrolor výroby nikdy trestaný. Příbuzní ho dnes k pražskému městskému soudu přivezli na vozíčku. I přes problémy se sluchem muž soudkyni potvrdil, že dohodu se státní zástupkyní uzavřel bez nátlaku a že se vzdává práva na odvolání.

„Mladí pachatelé a recidivisté vnímají podmínku tak, že odešli bez trestu. U tohoto pána to tak není. Velice těžce nesl už to, že se ve svých letech dostal do kontaktu s orgány činnými v trestním řízení a že musel k soudu,“ uzavřela státní zástupkyně.

Byla to vražda, řekla policie k napadení muže v pražském autoservisu

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám