Hlavní obsah

Podmínka za smrt potížisty při oslavě narozenin na Uherskohradišťsku neplatí, rozhodl vrchní soud

Olomouc

Vrchní soud (VS) v Olomouci vrátil ve čtvrtek krajskému soudu ve Zlíně k novému projednání případ Michala Pilky (37) z Hradčovic na Uherskohradišťsku. Muž loni v září při oslavě svých narozenin napadl a vážně zranil čtyřiapadesátiletého muže. Ten zraněním později podlehl. Krajský soud mu za to uložil tříletý trest odnětí svobody s podmínkou na pět let.

Obžalovaný Michal Pilka se svou obhájkyní před jednáním u Vrchního soudu v OlomouciVideo: Miloslav Hradil, Novinky

Článek

Vrchní soud vyhověl odvolání státního zástupce, který požadoval pro obžalovaného za ublížení na zdraví s následkem smrti, pokus o těžké ublížení na zdraví a výtržnictví až sedm let vězení. „Rozsudek byl zrušen a případ vrácen k novému projednání soudu prvního stupně,“ sdělil Novinkám mluvčí VS Stanislav Cik.

Podle svědků velmi divoká oslava, na níž obrazně řečeno alkohol tekl proudem, se uskutečnila loni 22. září v domě, kde Pilka bydlel. Čtyřiapadesátiletý muž na ni dorazil bez pozvání. Vloudil se v doprovodu své známé z Hradčovic. Sám žil v okolí Uherského Hradiště jako bezdomovec.

Uvnitř poté nezvaný host rozbíjel zařízení, svědci zmínili například dveře do koupelny nebo dlažbu. Poškodil také Pilkovu motorku. Obtěžoval a napadal hosty. Oslavenci navíc vyhrožoval i zabitím a vypálením domu. Oba muži byli opilí.

Foto: Miloslav Hradil, Novinky

Obžalovaný Michal Pilka se svou obhájkyní

Pilka se nejprve několikrát snažil muže z oslavy vykázat. Údajně mu nabízel dvě stovky na autobus a drobnou útratu i nějaký alkohol na cestu. K odchodu agresivního muže z oslavy to však nevedlo. Fyzicky pak na něj Pilka zaútočil před domem.

Hrubě do něj strčil, až upadl na záda na silnici, hlavou se udeřil o vozovku, ztratil vědomí a krvácel z ucha. Svědkové vypověděli, že mu poskytovali první pomoc. Přibližně po osmi minutách se muž podle obžaloby probral z bezvědomí, načež se s ním Pilka pustil do další potyčky. Opětovně ho podle spisu povalil a dvakrát se mu snažil dupnout na hlavu.

Než dorazila dalšími hosty přivolaná sanitka, poškozený muž z oslavy odešel neznámo kam. Následující den byl nalezen v bezvědomí na autobusové zastávce v obci, několik set metrů od domu, kde se oslava konala. Na následky způsobených zranění zemřel loni 26. září v nemocnici v Uherském Hradišti.

Uložení podmínky procesní chybou

Pilka u soudů vinu přiznal a snažil se projevit lítost. „Toho, co jsem udělal, každopádně lituji a snažím se napravit. Myslím, že už se to nebude opakovat,“ uvedl u Krajského soudu ve Zlíně obžalovaný, který byl v minulosti už několikrát soudně trestán. Pod vlivem alkoholu již dříve napadl člověka nebo řídil.

Obžalovaný podle rozsudku zlínského soudu jednal z omluvitelné pohnutky a bez úmyslu muže zranit, nebo mu dokonce způsobit smrt. „Šlo v daném případě o zavrženíhodné jednání poškozeného, které předcházelo útoku obžalovaného. Poškozený byl provokující obětí následného činu. Samotný útok byl vedený v celkovém rozrušení obžalovaného. Tento host se choval nevhodně,“ vysvětlil předseda senátu zlínského soudu Radomír Koudela.

„Je to opravdu strašně nešťastná událost, že došlo k úmrtí. Došlo k silnému postrčení, následnému pádu a tak, jak se to někdy občas stává, po pádu k rozbití hlavy, tedy zlomenina spodiny lební, následný otok mozku a úmrtí,“ popsal Koudela.

Krajský soud se však podle vrchního soudu dopustil procesní chyby, když přijal prohlášení viny učiněné obžalovaným, ale změnil popis i právní kvalifikaci jednání obžalovaného.

„Soud může přijmout prohlášení viny obžalovaným, ale v tom případě nesmí změnit popis skutku a právní kvalifikaci uvedenou v obžalobě,“ vysvětlil mluvčí vrchního soudu.

Za usmrcení nezvaného hosta na oslavě padla u soudu ve Zlíně podmínka

Krimi

Výběr článků

Načítám