Hlavní obsah

Podezřelý nález v pražské ulici, kde se konala akce veteránů Azov. Na místě byl pyrotechnik

Praha
Aktualizováno

V Charvátově ulici v centru Prahy, kde probíhala demonstrace proti akci veteránů pluku Azov, nalezli policisté odloženou tašku, ve které se nachází krabice, z níž podle svědků trčí dráty. Policisté vyklidili celou ulici včetně demonstrantů, což nesli účastníci velmi nelibě.

Podezřelý nález v pražské ulici, kde se koná akce pluku Azov. Na místě byl pyrotechnikVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Článek

„Jedná se o nález odložené tašky, na místo byl povolán policejní pyrotechnik,“ řekl Novinkám mluvčí policie Jan Rybanský. Později upřesnil, že v tašce byla maketa výbušného nástražného zařízení. Byly to drátky a elektronika zalepené v krabici od bot.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Atrapa bomby

Policisté museli vyklidit přilehlé okolí. Účastníci demonstrace zprvu odmítali odejít, policie je musela opakovaně vyzývat a domlouvat jim.

Demonstrantů je na místě asi stovka. Byli vytlačeni na ulici Národní, po ukončení zásahu pyrotechnika se vrátili před budovu divadla X10 v Charvátově ulici, ve kterém se akce Azovu koná.

Kateřino, stačilo, reaguje Lipavský na stížnosti Konečné proti návštěvě bojovníků Azovu v Praze

Domácí

Azov jede tour po Evropě

V centru Prahy se ve středu podvečer sešli zástupci ukrajinské třetí samostatné brigády s krajany. Příslušníci brigády chtějí mluvit s Ukrajinci žijícími v zahraničí o vývoji války i budoucnosti Ukrajiny.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Příznivci a odpůrci pluku Azov

Odpůrci debaty označují akci za nacistickou. Pluk Azov, z jehož veteránů se v roce 2022 zformovala třetí útočná brigáda, jako nacistickou organizaci vykresluje Kreml. Moskva tím ospravedlňovala svou invazi na Ukrajinu jako boj proti nacismu.

Na debatu do divadla přišla podle informací ČTK předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Na její adresu zazněly výkřiky, že šíří „ukronacistická“ hesla. Nesouhlasné výkřiky a skandování si vysloužil i muž s ukrajinskou vlajkou. Na místě byli také odpůrci protestu. „Hanba komoušům,“ křičel opačný tábor.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Podezřelý nález v pražské ulici, kde se koná akce pluku Azov. Na místě byl pyrotechnik

Třetí útočná brigáda vznikla na konci roku 2022 z veteránů pluku Azov a spadá pod pozemní síly ukrajinské armády. Pluk Azov se původně zformoval jako dobrovolnická jednotka v roce 2014 pro boj proti Ruskem podporovaným separatistům na východě Ukrajiny. Bojovníky tehdy čerpala zejména z řad krajně pravicových kruhů.

Po začátku rozsáhlé ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 se brigáda snažila změnit svůj veřejný obraz tím, že se zbaví kontroverzí ohledně svého ultranacionalistického původu. Vojáci Azovu sehráli na jaře 2022 klíčovou roli při obraně Mariupolu, kde řadu týdnů bojovali proti ruské přesile, v obklíčení a s nedostatkem munice. Jejich odpor se stal symbolem ukrajinské houževnatosti ve válce proti Rusku. Stovky členů Azovu již dva roky zůstávají v ruském zajetí.

Středeční setkání je součástí „tour po Evropě“ brigády, minulý týden její členové navštívili Polsko. Podobné akce se měly konat také v Německu, Nizozemsku a Belgii. Organizátoři je ale zrušili. Rozhodnutí vysvětlili bezpečnostními důvody. V pátek 2. srpna by měli příslušníci brigády přijet do Vilniusu.

Brigáda Azov už smí dostávat americké zbraně

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám