Hlavní obsah

Počet hospitalizovaných po úderu bleskem v Liberci stoupl na 22

Dvanáct dospělých a deset dětí skončilo po nedělním úderu blesku v Liberci-Vratislavicích v péči lékařů. Původně se mluvilo o 18 zraněných, někteří se ale ještě v neděli po konzultaci se zdravotníky sami přihlásili na příjmu v liberecké nemocnici.

Foto: Michael Polák, Novinky

Lékaři Krajské nemocnice v Liberci, kteří se věnovali pacientům přivezeným po úderu blesku v Liberci-Vratislavicích. Zleva lékařský ředitel Tomáš Roubíček, primář oddělení urgentní medicíny Petr Kašák a primář traumatologie Martin Křivohlávek

Článek

V Liberci se starali o 19 osob, z toho bylo devět dětí, dva dospělí strávili noc v jablonecké nemocnici a jedno dítě bylo transportováno do Fakultní nemocnice v Motole.

Všichni jsou mimo ohrožení života a během pondělí bude většina pacientů po kontrolních vyšetřeních propuštěna domů.

„V nemocnici zůstane kolem pěti šesti pacientů, podle toho, jak dopadnou kontrolní vyšetření. Většina pacientů je dnes zcela bez obtíží,“ řekl Martin Křivohlávek, primář traumatologie v Krajské nemocnici v Liberci.

Lichtenbergovy skvrny

U většiny pacientů se podle lékařů jednalo o krátké poruchy vědomí a dočasnou ztrátu hybnosti končetin.

„U jedné dámy byla výrazná porucha pravostranné hybnosti, příznak už ale odeznívá, už se může i postavit a pravděpodobně bude bez následků,“ řekl Petr Kašák, primář urgentního příjmu. „Tato žena má drobné popáleniny, takzvané Lichtenbergovy skvrny, které vznikají tepelnou denaturací červených krvinek při průchodu elektrickým proudem. Většinou vymizí a k tomu už u ní dochází,“ dodal s tím, že tato žena leží na jednotce intenzivní péče.

K úderu blesku v Liberci došlo během oslavy Dne dětí. Hrozná rána, lidé padali na zem, líčily svědkyně

Domácí

Dalších šest dospělých umístila nemocnice na kardiologii, z toho jeden člověk je na koronární jednotce. Je ale mimo ohrožení života a bez poruch srdečního rytmu. Další dospělí leželi na odděleních traumatologie a chirurgie.

Brnění u dětí

Z devíti hospitalizovaných dětí jich nemocnice v pondělí většinu propustí. „Dvě z dětí měly v neděli neurologické příznaky – drobné brnění. Ty u nás pravděpodobně ještě zůstanou, ostatní se propustí,“ upřesnil primář Kašák.

Liberecká nemocnice se o události na dětském dnu ve Vratislavicích dozvěděla v neděli krátce před 16. hodinou. První pacient sem byl přivezen zhruba v 16.40.

Blesk udeřil do staletého dubu v zámeckém parku ve Vratislavicích nad Nisou. Pod stromem se v tu chvíli zrovna schoval před deštěm chumel účastníků dětské oslavy, včetně dětí ve věku od dvou do šestnácti let.

Co je blesk

Blesk je silný elektrický výboj vzniklý v atmosféře. Úder blesku lze chápat jako zkrat mezi mrakem a zemí, kdy se výboj sestupující z mraku setká s výbojem ze země. Takový výboj o několika desítkách až stovkách tisíc ampérů může nejen způsobit požár, ale kvůli tzv. přepěťovým impulzům zapříčinit i značné škody na elektrických a elektronických přístrojích a zařízeních, a co hůř, zranit lidi. Kulový blesk není vědci dosud plně zmapován. Také on však dokáže způsobit tragédii.

Blesk zasáhl tábor malých hasičů v Německu, 38 lidí odvezli do nemocnice

Evropa

Výběr článků

Načítám