Hlavní obsah

Pobodaná rukojmí deset let po útoku schizofreničky ve žďárské škole: Přišlo mi to nekonečné

Žďár nad Sázavou

Mělo to být ráno jako každé jiné. Sedmnáctiletá Lucie, studentka třetího ročníku žďárské střední obchodní školy, vchází v úterý 14. října 2014 kolem půl osmé do šaten v suterénu. V té době se mezi studenty vmísí Barbora Orlová trpící paranoidní schizofrenií s nožem a pepřovým sprejem. Krátce nato zaútočí a hledá si mezi zaskočenými studenty rukojmí.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Obětí útoku schizofreničky ve žďárské obchodní škole se stal šestnáctiletý student Petr Vejvoda. O rok starší Lucie měla před deseti roky štěstí, že po ráně nožem nevykrvácela.

Článek

Lucie svůj příběh poprvé veřejně popisuje až nyní Novinkám. Po deseti letech od hrůzného činu, který přežila jen s velkým štěstím a z něhož dodnes mrazí. Přála si zůstat v anonymitě, a proto nezveřejňujeme její příjmení ani fotografii.

V první chvíli jsem si vůbec nevšimla, že mi něco udělala, měla jsem na sobě ještě bundu a mikinu. Nic jsem necítila, než mě začalo bolet břicho a hromadit se krev.
studentka Lucie, která přežila řádění schizofreničky

„První, co si vybavím, je, že všichni začali křičet, že má v ruce nůž. Přestala jsem se s ní prát. Odtáhla mě do vestibulu do šatny, kde jsem až po nějaké době zjistila, že krvácím. V první chvíli jsem si vůbec nevšimla, že mi něco udělala, měla jsem na sobě ještě bundu a mikinu. Nic jsem necítila, než mě začalo bolet břicho a hromadit se krev,“ líčí Lucie.

Větší problémy jí nejdřív působil pepřový sprej. „V první chvíli jsem si myslela, že se udusím, protože mi to našplíchala do očí a do krku. Nemohla jsem dýchat,“ vybavuje si těžké chvíle.

Policejní vyjednavač: Útok schizofreničky ve škole byl to nejhorší, co jsem zažil. Nesmí se dostat z detence ven

Domácí

Agresorka, která, jak se později ukázalo, měla těžkou formu paranoidní schizofrenie, odmítla Lucii pustit. Pořád jí držela nůž pod krkem.

„Říkala mi, že nás odposlouchávají, že máme napíchnuté mozky. Pak mi taky řekla, že mě bodla dobře a že přežiju, pak zase mluvila o tom, že chce, aby ji policisté zastřelili,“ vybírá dívka ze změti vzpomínek.

Lucie úplně ztratila pojem o čase. Hlavou se jí honily myšlenky, zda přežije: „Přišlo mi to nekonečné a všude jsem měla krev.“

Foto: Jiří Bárta

Pachatelka vnikla do školy vchodem do šaten, který vede do suterénu školy. Tam před vyučováním zaútočila nožem a pepřovým sprejem na studenty a držela rukojmí. Pro vyjednavače šlo o mimořádně složitý případ.

První policisty odrazila Orlová s tím, ať zavolají zásahovku, aby ji zastřelila. Posun nastal až ve chvíli, kdy se na scéně objevil policejní vyjednavač Petr Gruber. Původně přitom měla s Orlovou komunikovat žena, vyjednavačku ale útočnice odmítla. Jak se později ukázalo, bylo to kvůli tomu, že žena s ní vyjednávala o dva roky dříve v havířovské škole.

„Vyjednavač se ji snažil přesvědčit, aby mě pustila. To nechtěla. Chtěl vědět, jak jsem na tom,“ vypráví Lucie.

V té chvíli už se hrálo o čas - Luciin život. „Vyjednavač nabídl, že se se mnou vymění, na což (Orlová) přistoupila a jako rukojmího si vzala jeho. Ještě jsem viděla, jak ji zneškodnili a jak ho v moment zákroku zranila,“ vybavuje si dívka. Petr Gruber vyvázl s bodným zraněním vedle ucha.

Vražedkyně studenta ze Žďáru zůstane v detenci

Krimi

Z nemocnice si moc nepamatuje

Pobyt v novoměstské nemocnici má Lucie hodně rozmazaný. Příliš si nevybavuje ani setkání se svým zachráncem. „Do mě cpali takových léků, že si to pamatuji jen matně. Stejně jako návštěvu spolužáků, kteří za mnou přišli,“ říká.

Z nemocnice se dostala asi po dvou týdnech. „Už jsem chtěla domů, bylo to tam náročné, byla jsem tam sama, nemohla jsem se kloudně hýbat. V dalších měsících pro mě bylo těžké nosit i láhev s pitím, každý krok byl znát,“ připomíná, jak se jen pomalu vracela do běžného života. Přitom šlo o trénovanou sportovkyni s dobrou fyzičkou.

Do školy se vrátila teprve po měsíci a půl. „Asi měsíc jsem chodila na výuku pouze na čtyři hodiny, protože jsem nevydržela dlouho sedět,“ popisuje.

„Nečekali, že se do školy vůbec vrátím“

Atmosféra ve škole podle ní byla zvláštní. „Asi nikdo nečekal, že se do školy vůbec vrátím. Když jsem se objevila, děti nevěděly, co mají říct, jak se mají chovat. A hromada studentů měla trauma z toho, že Petr zemřel v šatně, krev ve spárách nešla vyčistit, odmítali tudy chodit,“ líčí nepříjemné okamžiky.

Student Petr Vejvoda, kterého Orlová bodla do hrudi, když přiběhl do šaten ve chvíli, kdy se snažila ovládnout první rukojmí (díky Petrovi se zachránila útěkem), neměl šanci přežít. Byl o rok mladší než Lucie. „Chodil do nižšího ročníku, ale samozřejmě jsme se znali,“ zavzpomínala.

Foto: Jiří Bárta, Novinky

Pamětní deska připomínající studenta Petra Vejvodu, který se stal obětí schizofreničky při jejím útoku na žďárské obchodní škole 14. října 2014.

Lucie se naplno vrátila do školy až po Novém roce. Jenže na jaře následovala druhá operace a další léčení. „Zase jsem byla dlouho doma a musela dohánět školu, to byl celý můj třeťák ve škole,“ popisuje.

Dívce přitom zbýval rok do maturity. Zkoušku dospělosti nakonec stihla složit se svými spolužáky. „Škola mi vyšla vstříc,“ oceňuje po letech.

Z vesnice se odstěhovala

Pochází z vesnice na Žďársku, po prožité tragédii se tam ale necítila dobře. „Ještě před maturitou jsem se odstěhovala do Pardubic. Když bydlíte na malé vesnici, všichni se vás bojí pozdravit. Vidíte, že se lidé chtějí na něco ptát, ale nevědí, jak začít, a koukají,“ popisuje.

Na krvavý útok nikdy nezapomene, dodnes má zdravotní omezení. „Při špatném pohybu chytám kvůli té ráně nožem křeče, ztuhne mi celé tělo. Stačí, když se třeba špatně ohnu pro tužku. Sportovala jsem, ale to šlo stranou, mám i omezení s jídlem,“ svěřuje se. „Ale s tím se dá naučit žít.“

Radost dělají Lucii dvě malé děti. Před rokem se vrátila s rodinou zpátky na Vysočinu. „Když mi bylo míň, nepřipouštěla jsem si to tak, ale když už mám děti, představa, že je pustím do školy a už se nevrátí, je prostě strašná,“ rozpláče se.

Foto: Jiří Bárta, Novinky

Petr Gruber, současný ředitel havlíčkobrodské policie, pracoval 19 let i jako policejní vyjednavač. Jeho nejtěžším případem bylo osvobození rukojmí ve žďárské obchodní škole při řádění psychicky nemocné ženy.

Barbora Orlová je i deset let po útoku ve Žďáře nad Sázavou v zabezpečovací detenci. Soudy opakovaně rozhodují o tom, zda ji propustí do ústavní formy léčení. „Když na mě nějaká informace o ní vyskočí, je mi vždycky zle. Nepřijde mi normální řešit u takových lidí, že by vůbec mohli chodit na svobodě. Udělala to předtím už jednou v Havířově. Nevěřím tomu, že by se tenhle člověk změnil,“ je přesvědčená.

Deset let do médií nemluvila, neměla potřebu se ukazovat. Po vážném zranění měla v nemocnici klid, navíc média víc řešila zavražděného hrdinu Petra a policejního vyjednavače Petra Grubera, který za dívku nasadil život.

Chtěla by Lucie někomu něco vzkázat? „Určitě bych ráda poděkovala lidem ze školy, že na mě pak netlačili, abych musela všechno dohnat,“ oceňuje.

„A panu Gruberovi, že se se mnou vyměnil. Kdyby to neudělal, tak už bych tady nebyla…“

Matka útočnice ze Žďáru viní ze schizofrenie dcery cara Mikuláše II.

Domácí

Pachatelka zůstává deset let po útoku v detenci

Naposledy rozhodoval Městský soud v Brně o Barboře Orlové, která byla podle znalců v době útoku ve žďárské škole nepříčetná a její trestní stíhání bylo zastaveno, letos 12. září. „Soudem bylo shledáno, že i nadále trvají důvody zabezpečovací detence u chovanky. Rozhodnutí je již pravomocné, chovanka tedy i nadále zůstává v zabezpečovací detenci,“ řekla Novinkám mluvčí soudu Petra Láníčková.

Podle Deníku si Barbora Orlová nedávno změnila příjmení na Orel. „Mohu potvrdit, že u chovanky evidujeme v systému změnu příjmení. Bližší informace však nemohu s ohledem na ochranu soukromí chovanky sdělovat,“ doplnila mluvčí.

Pachatelka byla nejblíže propuštění do ústavní formy léčení v psychiatrické nemocnici v roce 2022. Rozhodnutí městského soudu ale zvrátila stížnost státního zástupce a rozhodnutí krajského soudu.

Výběr článků

Načítám