Hlavní obsah

Po srážce s vlakem způsobil v Olomouci mohutný požár. Řidič kamionu vyvázl s podmínkou

Podmínkou na 30 měsíců se zkušební dobou čtyř let potrestal v pondělí Okresní soud v Olomouci pětašedesátiletého polského řidiče kamionu Romana Baksalaru za to, že způsobil dopravní nehodu, při níž se loni střetl v Olomouci osobní vlak s kamionem. Zároveň nesmí šest let řídit a uhradit musí i pokutu 60 tisíc korun.

Roman Baksalara u olomouckého okresního soudu.Video: Petr Marek, Novinky

Článek

Odsouzen byl za obecné ohrožení z nedbalosti. Po střetu s kamionem souprava vykolejila a vlak pohltil mohutný požár. Při nehodě bylo nejméně pět lidí lehce zraněno.

Škoda podle obžaloby dosáhla téměř 34 milionů korun. Muži hrozilo až osm let vězení. Verdikt je pravomocný, obžalovaný i státní zástupce se vzdali práva na odvolání.

Baksalara, který jako řidič kamionu pracoval 15 let, u soudu prohlásil vinu a souhlasil rovněž s právní kvalifikací. Soud to přijal.

V Olomouci se střetl vlak s kamionem. Na místě hořelo

Krimi

„Při ukládání trestu jsme přihlédli k osobní rodinné situaci obžalovaného, jeho dosavadní bezúhonnosti, upřímné lítosti a přiznání viny,“ řekl k rozsudku předseda senátu olomouckého okresního soudu Jakub Kučera.

Náhradu škody soud neřešil. „Obžalovaný ji způsobil při pracovní činnosti. Odpovídá za ni zaměstnavatel,“ konstatoval soudce.

„Jsem starší osoba a jsem si plně i vědom toho, co jsem způsobil. Je to pro mě velké zklamání, dosud jsem neměl žádnou dopravní nehodu,“ řekl v pondělí u soudu Baksalara.

„Vzhledem k tomu, že mám doma těžce nemocnou manželku, rozhodl jsem se, že už nikdy nebudu profesionálně jezdit, a přestal jsem pracovat. Den nehody byl poslední, co jsem řídil,“ doplnil.

V kritický den jel ze Slovenska do polské Poznaně. „Když jsem přijížděl k přejezdu, hledal jsem brýle, a v té chvíli mě oslnilo slunce. Výstražné znamení jsem nezaregistroval ani jsem neslyšel zvukový signál, všiml jsem si jen, že po levé straně byla zastávka a tam stáli nějací lidé,“ podotkl.

Foto: Petr Marek, Novinky

Roman Baksalara u olomouckého okresního soudu.

„Vím, že jsem udělal chybu, ale neumím si vysvětlit, jak k tomu došlo. Je mi líto, co se stalo, a chtěl bych se za to omluvit všem, hlavně těm, co seděli v tom vlaku a prožívali velký strach,“ pokračoval ve výpovědi.

„Na video, které z toho koluje po internetu, se nemohu ani podívat. Mám z toho trauma. Léčím se na psychiatrii,“ podotkl.

Před jednáním u soudu se lidem za nehodu neomluvil prý proto, že se bál jejich reakcí. „Můj život je teď drama. Podrobnosti uvádět nechci. Jako člověk jsem však zničený, a auto už neřídím. Přijel jsem sem autobusem,“ dodal.

Nehoda se stala loni 17. října v Divišově ulici v Olomouci na železničním přejezdu zabezpečeném světelnou signalizací bez závor, která byl v době nehody v činnosti. Řidič kamionu převážející kovové součástky k nábytku jel od městské části Hodolany.

Plně se nevěnoval řízení a na přejezd vjel na červenou, kde se střetl s právě projíždějícím osobním vlakem mířícím od Velké Bystřice k olomouckému hlavnímu nádraží.

Foto: Petr Marek, Novinky

Roman Baksalara u olomouckého krajského soudu.

Po nárazu do vlaku vypukl mohutný požár, kamion protrhl jeho palivovou nádrž. Plameny se vzápětí rozšířily na celou nákladní soupravu, osobní vlak a automobil, který přijel k přejezdu z opačného směru než kamion.

Tragédii zabránila pohotová reakce vlakvedoucího a svědka, kteří včas pomohli lidem z hořící soupravy do bezpečí. Ve vlaku cestovalo zhruba 30 lidí. Zraněn byl po střetu řidič nákladního auta, vlakvedoucí a nejméně pět cestujících z vlaku.

Nehoda výrazně ovlivnila provoz tramvajové trati, která vede přes tento přejezd. V úseku mezi hlavním nádražím a Pavlovičkami byla mimo provoz téměř měsíc, dopravu zajišťovaly autobusy.

Požár poničil kromě vlaku, kamionu, jednoho osobního auta a železnice i křížení tramvajové trati s železničními kolejemi, tramvajové koleje i trolejové vedení.

Výběr článků

Načítám