Hlavní obsah

Po konfliktu v Brně skončila žena přejetá autem, vysoudila peníze na nový účes

Brno

Moc dlouho si nových parádních vlasů neužila žena z Brna. Za vpletení, nasazení, barvení a další úpravy dala 15 tisíc korun, jenže už druhý den večer skončila zaklíněná pod autem poté, co se opilá připletla do potyčky v centru města. U soudu pak vedle jiného žádala odškodné právě za poničené kadeře, které musela za dalších pět tisíc opravovat.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Neobvyklý kadeřnický požadavek museli soudci řešit u případu, který započal potyčkou v centru Brna, při níž mladý muž dostal několikrát pěstí.

Po incidentu sedl útočník s dalšími lidmi do taxíku a odjel, ale napadený je ve svém voze pronásledoval a navigoval k nim přivolané policisty. Když taxík zastavil, konflikt mezi skupinou útočníka, do níž patřila i poškozená žena, a mladíkem pokračoval.

Mladík, jenž skupinu pronásledoval, začal z místa incidentu couvat a přitom srazil ženu, která mu stála za autem. Podle soudu zřejmě proto, aby muži v jízdě zabránila.

Přejetá žena, o níž nebyly zveřejněny žádné podrobnosti, mohla mluvit o štěstí, že přežila. Couvající auto ji totiž srazilo a pak přes ni ještě přejelo zadním kolem, načež zůstala pod autem zaklíněná. Vedle poničených vlasů žena utrpěla poranění hlavy a také velkou a hlubokou odřeninu na noze.

Poškozená se v noční době z nepochopitelných důvodů pohybovala za zadní částí vozidla
Josef Teplý, soudce

„Byla (na noze) zohyzděna prakticky neodstranitelným způsobem, kdy s ohledem na své majetkové poměry nemá prostředky na kosmetickou operaci, která by daný kožní defekt aspoň minimalizovala,“ popsal zranění ženin zmocněnec s tím, že za toto zranění si žena zaslouží odškodné 100 tisíc korun. K tomu přidal i požadavek na dalších 100 tisíc korun za psychickou újmu a 88 tisíc korun jako bolestné.

Jako první rozhodoval o trestu pro couvajícího řidiče i nárocích přejeté ženy brněnský městský soud, proti jeho verdiktu se ale odvolal řidič i přejetá. Případ tak musel posoudit odvolací krajský soud. Senát v čele s Josefem Teplým dospěl k závěru, že řidič se dopustil ublížení na zdraví z nedbalosti, za což ho potrestal čtyřmi měsíci vězení s podmíněným odkladem na patnáct měsíců. Porušil totiž své povinnosti řidiče a při couvání nesledoval situaci za autem.

Za vlasy dostala 3300 korun

Soudci se odkázali mimo jiné na výpověď nezaujatého svědka, který viděl situaci, jak k mužovu autu přichází další člověk. „V ten moment auto lehce začalo pomaličku couvat, a když začalo couvat, tak se ten muž rozběhl směrem k autu, rychle, a auto zrychlilo, přejelo ženu a zůstalo stát na místě, kdy už ji mělo mezi koly,“ popsal svědek podle rozsudku, s kterým se Novinky seznámily.

Přejeté ženě soudci přiznali ovšem jen 3300 korun na opravu vlasů a 53 tisíc jako bolestné. Zbytek nároků smetli ze stolu. Senát také upozornil, že žena měla na nehodě čtyřicetiprocentní podíl. „Nelze přehlédnout, že poškozená se v noční době z nepochopitelných důvodů pohybovala za zadní částí vozidla obžalovaného. Nutno podotknout, že byla přitom oblečena v tmavém oblečení,“ uvedli soudci.

„Na neuváženém jednání poškozené, která se za dané konfliktní situace, vyvolané nikoliv obžalovaným, postavila za vozidlo ve zřejmé snaze obžalovanému zabránit v opuštění místa, se podílelo i její ovlivnění požitým alkoholem,“ zakončil soudce Teplý s tím, že žena měla v krvi 1,12 promile.

Motorkář na Táborsku nepřežil střet s kamionem

Krimi

Výběr článků

Načítám