Hlavní obsah

Po jejich zákroku zemřel agresivní narkoman na detoxu. Soud policisty zprostil obžaloby

Praha

Dvojici policistů, po jejichž zákroku zemřel agresivní pacient v pražské psychiatrické léčebně, v úterý Obvodní soud pro Prahu 8 zprostil obžaloby. Podle soudu se skutek sice stal, není ale trestným činem. Policisté byli obžalovaní z usmrcení z nedbalosti, za což jim hrozilo až šest let vězení. Verdikt není pravomocný, žalobce si ponechal lhůtu na případné odvolání.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„K úmrtí poškozeného nedošlo z jedné příčiny, ale z vícero příčin,“ uvedl předseda senátu Petr Novák. „Je tam příčinná souvislost mezi zákrokem policie a jeho smrtí. Zákrok policie ale není jedinou příčinou jeho smrti, další příčinou je jeho zdravotní stav, byl intoxikovaný pervitinem ve vysokých hladinách. Další příčinou jeho úmrtí byla ne zcela správná organizace zdravotnické péče psychiatrické léčebny Bohnice,“ pokračoval soudce.

Podle soudce není možné na policisty přehazovat veškeré povinnosti, které jsou spojeny se služebním zákrokem, obzvláště ve zdravotnickém zařízení. Policisté nebyli fyzicky proškoleni na tzv. polohovou asfyxii, tedy stav, který z důvodu nesprávné polohy těla způsobí, že člověk nemá dostatek vzduchu pro správné dýchání. „Je velice pravděpodobné, že kdyby tam žurnální lékař byl, tak by policistům řekl, převalte ho,“ podotkl soudce.

„Skutek se stal, ale není trestným činem, protože není naplněna subjektivní stránka, a to ani ve formě nedbalosti nevědomé, protože ani nemohli vědět, že tímto zákrokem mohli způsobit smrt poškozeného,“ uzavřel soudce.

Policista zaklekl v léčebně v Bohnicích pacienta, který poté zemřel

Krimi

Pochybnosti měl i žalobce

Po provedeném dokazování dospěl žalobce podle svých slov do stadia pochybností, zda lze obžalované vinit přímo z následků jejich zásahu vůči poškozenému. „Zákrok byl vysoce profesionální, dá se říci, že i příkladný,“ uvedl státní zástupce, který rovněž připomněl, že to byl poškozený, kdo napadl hlídku jako první, byl velmi agresivní i fyzicky silný.

Z dokazování zejména vyplynulo, že oba obžalovaní nebyli v době jednání proškoleni, co se týče polohové asfyxie, tedy polohy, kdy se člověk dusí kvůli nesprávné poloze těla, v tomto případě na břiše s rukama za zády. Právě polohovou asfyxii uvedl jeden ze znalců jako možnou příčinu úmrtí poškozeného, jiní znalci ovšem za příčinu označili toxické účinky pervitinu nebo udušení žaludečním obsahem.

Žalobce tak měl pochybnosti, zda šlo vůbec o nedbalost, a pokud ano, tak o nevědomou. Žalobce rovněž vyslovil pochybnosti, jestli lze jednání obžalovaných trestněprávně kvalifikovat.

Oba obhájci v závěrečných řečech uvedli, že nebylo prokázáno, že byla naplněna skutková podstata přečinu usmrcení z nedbalosti, ze kterého byli viněni. Oba obžalovaní měli být podle obhájců obžaloby zproštěni.

„Jednal jsem správně“

Obžalovaní policisté na závěr vyjádřili lítost nad úmrtím poškozeného, nicméně si stáli za tím, že jednali dle zákona. „Stojím si zatím, že jsem jednal dle platných právních předpisů a jednal jsem správně,“ uvedl jeden z obžalovaných.

Dvojice obžalovaných policistů zasahovala loni v únoru v psychiatrické léčebně v pražských Bohnicích. Agresivní robustní (podle svědků měřil přes 180 centimetrů a měl hodně přes sto kilo) pacient tam podle obžaloby, vyzbrojen nohou od stolu a později hasicím přístrojem, ohrožoval ostatní, napadal personál a demoloval vybavení. Podle svědků poškozený, který byl na detoxu, utekl z pokoje, běhal po chodbě, ničil nábytek, pokřikoval, s hasicím přístrojem se snažil dobývat na sestry.

„Bylo to dost emočně a stresově (vypjaté)… byl opravdu hodně agresivní,“ podotkla svědkyně. Další svědci uvedli, že jim muž vyhrožoval, že je zabije. „(Poškozený) rozštípal stůl, vzal si nohu od stolu a říkal: Pojďte si pro mě!“ uvedl další svědek s tím, že sami proti němu nechtěli jít, a proto zavolali policii.

Přivolaní policisté muže nakonec zpacifikovali chmaty, hmaty a taserem. Jeden z policistů pak hlásil do vysílačky zneškodnění pacienta, zatímco jeho kolega několik minut klečel muži mezi lopatkami. Pacient postupně přestal dýchat a nakonec zemřel na udušení. Když policisté zjistili, že muž nedýchá, snažili se ho pak do příchodu lékařů resuscitovat, nicméně bezúspěšně.

Podle přivolaného lékaře na muži prováděli naprosto správně kardiopulmonální masáž srdce, proto do jejich jednání nevstupovali. K případu a zdravotnímu stavu poškozeného vypovídali během hlavního líčení rovněž i znalci, ovšem s vyloučením veřejnosti.

Vzhledem k tomu, že byli oba policisté obžalovaní z nedbalostního trestného činu, nebyli postaveni mimo službu.

Vzal si nohu od stolu a říkal: Pojďte si pro mě! Svědci popisovali zákrok policie, po kterém agresivní pacient zemřel

Krimi

Výběr článků

Načítám