Hlavní obsah

Plzeňský soud vydal muže podezřelého z financování islámských teroristů

Plzeň

Mimořádná bezpečnostní opatření provázela páteční jednání o vydání Ukrajince R. M., který je podezřelý z financování aktivit islámských teroristů. K plzeňskému krajskému soudu ho přivedli zakuklenci se samopaly. Státní zástupkyně Eva Panošková Novinkám sdělila, že cizinec bude předán do Belgie, kde má trvalý pobyt.

Plzeňský krajský soud rozhodl o vydání Ukrajince, který je podezřelý z financování aktivit islámských teroristůVideo: Klára Mrázová, Novinky

Článek

Ozbrojení policisté hlídali v pátek ráno soudní budovu i dvůr. Na něj dorazila ještě zásahovka spolu s vězeňskou službou. Ta jednací síň stejně jako přilehlé prostory předem prohledala. Ukrajince R. M. přivedla pětice zakuklenců se samopaly. Dva z nich pak po celou dobu jednání střežili dveře.

Státní zástupkyně Eva Panošková Novinkám potvrdila, že plzeňský krajský soud rozhodl o vydání cizince do Belgie, a to do deseti dnů. „S ohledem na bezpečnostní rizika, která v dané věci jsou, bohužel nemohu poskytnout bližší informace,“ doplnila Panošková.

Policisté R.M. zadrželi v Karlových Varech na základě evropského zatykače. Následně skončil ve vazbě. „Je podezřelý z převodu peněz ve prospěch teroristických organizací, kterými se financují jejich aktivity převážně v severní Sýrii a Afghánistánu,“ zdůvodnil místopředseda plzeňského krajského soudu Miloslav Sedláček.

Belgičtí kriminalisté muže s ukrajinským občanstvím stíhají kvůli přípravě teroristického útoku, podílení se na aktivitách teroristické organizace financováním terorismu. Podle tamního zákona hrozí cizinci desetileté vězení.

Vyšetřovatelé tvrdí, že R.M. měl působit od loňského prosince ve vysoce organizované skupině osob převážně ruského původu, která se ztotožňuje s extremistickou ideologií spojenou s Islámským státem a má získávat peníze pro možné financování teroristických trestných činů. Skupina se také údajně zabývá i nákupem a přepravou materiálu pro výrobu výbušnin.

Zadržený Ukrajinec však během vazebního jednání tvrdil, že v Karlových Varech byl na léčebném pobytu po úrazu nohy. „Žádnou lékařskou zprávu jsem ale neviděl. Pokud jde o vinu, vyjádřil se v tom smyslu, že nedělá nic špatného. Proti předání do Belgie neprotestoval, naopak chtěl, aby proběhlo co nejdříve, aby mohl tamním orgánům vše vysvětlit,“ dodal místopředseda soudu.

V Karlových Varech zatkli Ukrajince podezřelého z financování islámských teroristů

Krimi

Výběr článků

Načítám