Hlavní obsah

Plzeňský soud poslal do vazby jednoho z podezřelých, kteří měli odpálit bankomat v Rakousku

Plzeň

Krajský soud v Plzni poslal ve čtvrtek do vazby 32letého Nizozemce Indyho Alexandera M., kterého policisté dopadli v úterý večer na Klatovsku. Na cizince vydaly rakouské úřady evropský zatykač, podle něhož měl společně s dalšími třemi kumpány vyhodit do povětří bankomat ve Schrattenbergu a sebrat z něj téměř čtyři miliony korun.

Podezřelého muže z Nizozemska poslal soud do vazbyVideo: Patrik Biskup, Novinky

Článek

Pachatelé odpálili výbušninu v pobočce Raiffeisenbank v noci na úterý. Čeští policisté po nich pátrali po upozornění od rakouských kolegů, že měli přejet hranice do ČR. „Podezřelý byl zadržen na základě evropského zatykače. Nyní očekáváme od rakouské strany spisový materiál s návrhem na jeho vydání k trestnímu stíhání v rámci mezinárodní justiční spolupráce. O případném předání bude rozhodovat soud,“ sdělila Novinkám Eva Panošková z krajského státního zastupitelství.

Hlídky nejdřív objevily v Sušici na Klatovsku odstavený Volkswagen Golf, který podle německé registrační značky měl patřit lupičům. Hasiči při prohledávání vozu kvůli výbušnině preventivně uzavřeli okolí. Naštěstí nic nenašli.

Policisté pak uzavřeli všechny přístupové cesty do Krotějova u Strážova, ve vsi probíhaly několikahodinové manévry. Tady se mohl zadržený cizinec ukrývat, protože zde žije jeho otec. „Nemám s tím nic společného a věc nechci komentovat,“ uvedl krátce.

Dům na okraji Krotějova vlastní česká firma. Její jednatel Novinkám řekl, že o případu nemá ani tušení. „Opravdu mě to překvapilo,“ reagoval na dotaz, zda věděl o zátahu. Se zadrženým údajně není dlouhá léta v kontaktu. „Je to nejmladší a snad nejoblíbenější syn mého kolegy, zpráva ho určitě dost zasáhla,“ doplnil jednatel.

Dům v Krotějově na Klatovsku, kde zasahovala policieVideo: Klára Mrázová, Novinky

Oslovení sousedé se shodli, že minulý týden dorazili k Nizozemci jeho dva synové s dalšími kamarády. „Přijeli černým autem, otevřeli vrata a hned zacouvali do stodoly. Pak večer byla slyšet ukrutná rána, jako nějaký výbuch,“ shodli se místní. „Všichni ze zahrady rázem zmizeli, zůstal tam jen starší Holanďan,“ dodal Zdeněk Pangerl, který bydlí naproti stavení.

Zda šlo o přípravu na loupež, kdy čtveřice použila výbušninu, nedokázali obyvatelé zpětně říct. „Ti synové tady dělali často brajgl, stříleli vzduchovkami i ptáčnicemi. To byl dost nepříjemný pocit,“ poznamenal Pangerl.

Podle rakouské policie se čtveřice pachatelů nejprve snažila o víkendu vykrást dva bankomaty v Drosendorfu, což se jim nepovedlo. Znovu se o to pokusili v noci na úterý, kdy vyhodili do vzduchu bankomat ve Schrattenbergu a z místa ujeli i s pokladnou.

Policie na Klatovsku dopadla jednoho z podezřelých, kteří měli odpálit bankomat v Rakousku

Krimi

Související články

Výběr článků

Načítám