Hlavní obsah

Plzeňský kriminalista měl propálit šťáru na drogy. Hlavní podezřelý utekl do Španělska

K soudu míří případ plzeňského kriminalisty, který měl vyzradit do drogového prostředí informaci o chystaném zátahu na výrobce pervitinu v regionu. Na varování tehdy zareagoval jeden z hlavních podezřelých a těsně před realizací akce utekl do Španělska.

Foto: Policie ČR

Po obdržení informace o chystaném zátahu zmizel Josef B. do Španělska.

Článek

„Na policistu jsem podal obžalobu pro přečin maření úkolu úřední osoby,“ potvrdil Novinkám krajský státní zástupce Roman Šustáček.

Podle zjištění Novinek se jednalo o akci Národní protidrogové centrály (NPC) s krycím názvem „Potok“ z loňského června. Vzhledem k jejímu velkému rozsahu požádala NPC o součinnost městské ředitelství policie, které jako personální výpomoc vyslalo obviněného kriminalistu. Ten dostal první instrukce pět dní před spuštěním šťáry. A hned bezprostředně poté se sešel s člověkem, kterému měl dát o akci echo.

GIBS: Policista vynášel informace a kryl pachatele

Domácí

„Jako člen skupiny, která měla provádět domovní prohlídky, sdělil informaci o blížícím se termínu připravované realizace svému známému, o kterém věděl, že je v kontaktu s lidmi z drogového prostředí. Ten ji pak předal dál,“ stojí v obžalobě.

Informace se poté rychle dostala mezi podezřelé. Varování dostal i jeden z hlavních aktérů kauzy, Josef B. V mobilu se mu objevila textová zpráva ve znění: „Na vše ser, protože po víkendu bude akce. Volal mi …, ví to od …, který má kamaráda u policie.“

V reakci na to skutečně Josef B. téměř okamžitě zmizel do Španělska. Po necelém půlroce se sám vydal policii.

Pobytem v zahraničí se snažila vyhnout trestnímu stíhání i Lenka H., která byla hlavou celé organizované skupiny a kterou za několik měsíců po realizaci akce zadržela španělská policie na základě evropského zatykače.

„Obviněný porušil mlčenlivost o skutečnostech, které vyžadují utajení před nepovolanými osobami. Tím jako úřední osoba při výkonu své pravomoci podstatně ztížil splnění důležitého úkolu,“ uvedl v obžalobě státní zástupce.

Šéf brněnské kriminálky vynášel informace ze spisů. Dostal pokutu 100 tisíc

Krimi

Jak dále upozornil, informace o plánované realizaci měla pro všechny zúčastněné, proti kterým bylo později zahájeno trestní stíhání za drogovou trestnou činnost, zásadní význam. „Svědčí o tom to, jak rychle byla předaná zájmovým osobám a jak na to tyto osoby zareagovaly, kdy například Josef B. okamžitě opustil území České republiky a další podezřelí, proti kterým realizace plánované akce směřovala, měli možnost přijmout opatření k zastření své trestné činnosti,“ popsal žalobce.

Obviněný policista podle zjištění Novinek popírá, že by někde něco o akci řekl s úmyslem ji zmařit. Tvrdí, že neznal její detaily. Pouze připustil, že se svému známému, od něhož občas dostával tipy na kradená auta a motorky, zmínil o tom, že je nominován na realizaci, která se bude týkat drog.

O tom, že by šlo o úmyslné vyzrazení akce, nemají vyšetřovatelé Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) žádné důkazy. Proto také kriminalistu, který je postaven mimo službu, obvinili z nedbalostního jednání. „Dosahuje velmi dobrých pracovních výsledků. V průběhu služebního poměru plnil úkoly aktivně a příkladně, za což byl několikrát kázeňsky odměněn,“ napsal do pracovního hodnocení jeho nadřízený.

Je ale s podivem, že dotyčného kriminalistu vybrali do realizace této akce, ačkoliv je veřejným tajemstvím, že má vazby na drogové prostředí, neboť jeho bratr je narkoman.

Akce byla úspěšná

Pro detektivy z protidrogového útvaru byla akce i přes její vyzrazení úspěšná. Odhalili tři laboratoře pro výrobu pervitinu a velké množství chemikálií pro jeho výrobu. Celkem obvinili z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek osm lidí.

„Léky s obsahem pseudoefedrinu pašovali ve speciálně upraveném autě z Rumunska, Polska a především ze Srbska. Na několika místech v Plzeňském kraji a na Bruntálsku z nich pak vyráběli pervitin. Ten distribuovali v celé České republice, na Plzeňsku například v areálu venkovského statku,“ uvedla letos v lednu mluvčí NPC Lucie Šmoldasová.

Zmínila také dva podezřelé, kteří byli na útěku a které se podařilo dopadnout v zahraničí na základě mezinárodní policejní spolupráce.

Detektiv vyzradil operaci Vidkun, dostal podmínku

Krimi

Výběr článků

Načítám