Hlavní obsah

Plyn z poškozené přípojky na Kladensku začal hořet a plameny zapálily dům. Hasiči se k trubce prokopávali

Několik desítek minut bojovali v pondělí středočeští hasiči s unikajícím plynem v obci Brandýsek na Kladensku. Plyn hořel a ohrožoval dva okolní domy. Nakonec se hasičům podařilo prokopat se skrz hliněnou silnici, najít trubku s plynem a přívod plynu uzavřít.

Požár plynu v BrandýskuVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Článek

Požár vypukl v pondělí kolem jedné hodiny odpoledne poté, co při rekonstrukci rodinného domu došlo k poškození plynové přípojky. Plyn začal okamžitě unikat a začal také hořet.

Plameny se následně přesunuly na rodinný dům a i další dům byl v ohrožení. Na místo proto vyjelo několik jednotek hasičů a ulice musela být uzavřena.

Jelikož nešlo okamžitě uzavřít přívod plynu v ulici, hasičům nezbývalo nic jiného, než uhasit požár domu a ochlazovat jeho okolí.

Školáci z vyhořelé školy v Českém Těšíně se učí v muzeu i na faře

Domácí

Zároveň se snažili vymyslet, jak přívod plynu, jenž u přípojky nechali stále hořet, uzavřít. „Plán je následující: vykope se hlavní vedení a poškozená přípojka se uzavře. Zatím ručně, než dorazí těžká technika,“ popsali na síti X.

Jejich mluvčí Jan Sýkora později Novinkám řekl, že se jim tento postup podařilo zrealizovat a plyn uzavřeli svorkou. Pomohlo jim i to, že v ulici nebyla asfaltová silnice, ale pouze uježděná hlína. Nad přípojkou proto vykopali díru.

Foto: HZS Středočeského kraje

Uzavření plynu před hořícím rodinným domem

Vysvětlil ale také, proč hasiči hořící plyn jednoduše neuhasili. „Uhašení hořícího plynu by problém vyřešilo, nicméně by i tak nadále utíkal a v místě by došlo k nahromadění nebezpečných látek,“ řekl Novinkám.

V místě by pak hrozil výbuch, který by představoval pro okolí i zasahující hasiče daleko větší riziko. Takto jen plyn „bezpečně“ odhoříval.

Před třetí hodinou odpoledne se hasičům podařilo už vše uhasit.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Požár plynu v Brandýsku

Výbuch plynu v domě na Brněnsku nebyla náhoda, policisté mluví o pokusu o vraždu

Krimi
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám