Hlavní obsah

Pirát silnic vybrzdil dodávku a napadl spolujezdce, na podmínku si stěžoval u Ústavního soudu

Brno

Nejdřív hodně pospíchal, ale pak měl dost času k tomu, aby vybržďoval, a dokonce fyzicky útočil. Řeč je o řidiči, který si nejprve vynucoval místo na předjetí po řidiči dodávky, a když svého „soka“ předjel, vybrzdil ho a napadl spolujezdce. Za to dostal podmínku, kterou napadl stížností k Ústavnímu soudu s tím, že byla porušena jeho ústavní práva.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud

Článek

Řidič za volantem BMW X5 nesnesl osudný den 24. listopadu 2021 před ním jedoucí dodávku Ford na úzké silnici mezi obcemi Rataje a Luběnice na Olomoucku. Na dodávku nejprve blikal světly, a když její řidič najel na krajnici, aby mu umožnil předjetí, při manévru se pokusil ford vytlačit ze silnice.

To se mu díky reakci řidiče dodávky nepodařilo. Řidič fordu na situaci reagoval zatroubením a v odpověď ho řidič BMW vybrzdil. Ale ani pak neměl dost. Poodjel a na zúženém místě silnice zastavil tak, aby ho nebylo možné objet.

„Když dodávka Ford Tranzit zastavila, přišel k ní a řval na řidiče vulgární výrazy „pi**, mr***, jak to jezdíš,“ stálo ve spisu. Pak si všiml, že z dodávky vystupuje spolujezdec, přeběhl k jeho dveřím a prudce do nich strčil tak, až mu přivřel nohu. Nato vystupujícího napadeného ještě dvakrát praštil pěstí do hlavy a kopl do hlavy kolenem. To už vyskočil i z dodávky i řidič a agresora se nakonec podařilo svalit na zem. Ten pak na odchodu ještě dvojici vyhrožoval.

Žádné porušení práv soud nenašel

Justice běsnění řidiče BMW popsala jako poškození cizí věci, ublížení na zdraví a výtržnictví, za což uložila trest 18 měsíců vězení s podmíněným odkladem na dva roky. K tomu muži ještě na dva roky soud zakázal řídit. Jenže podle řidiče to byl nespravedlivý trest a stěžoval si proto až k Ústavnímu soudu.

„Stěžovatel namítá neexistenci návaznosti mezi popisem skutkových zjištění v závěrech podaných obecnými soudy, úvahami při hodnocení důkazů a jejich právním posouzením. Mezi těmito částmi je podle stěžovatele extrémní nesoulad,“ shrnul stížnost senát se soudkyní zpravodajkou Danielou Zemanovou v rozhodnutí, které v těchto dnech zveřejnil ve své databázi.

Soudci ale nenašli žádný důvod k zásahu. „Soudy řádně provedly všechny dostupné důkazy, jejichž obsah následně logicky a srozumitelně vyhodnotily. Ústavní soud nezjistil namítané porušení základních práv stěžovatele a dospěl k závěru, že jde o návrh zjevně neopodstatněný,“ smetli pak stížnosti ze stolu.

Nadávky do „buzerantů“, pak i útok. Ústavní soud se zastal napadených, kteří nechtěli svědčit před útočníky

Krimi

Výběr článků

Načítám