Hlavní obsah

Pětiměsíční chlapec nepřežil prázdniny u nevlastní babičky. Za vraždu dostala 16 let vězení

Brno

Na týden měla mít třiačtyřicetiletá žena na hlídání svého nevlastního pětiměsíčního vnuka. Jenže domů se chlapec už nevrátil. Žena s ním, zřejmě v rozčilení, že hoch pláče, udeřila o zeď. Obžalovaná se marně bránila, že šlo o nešťastnou náhodu. Brněnský soud ji za vraždu potrestal 16 lety vězení.

Foto: Petr Kozelka, Novinky

Budova krajského soudu v Brně

Článek

K tragédii došlo loni v červenci v Jihlavě. Podle státního zástupce Jana Adama byla žena rozčilená, že vnuk dlouho pláče, a tak s ním udeřila o zeď. Chlapeček po několika desítkách minut na následky zranění zemřel. Podle jeho matky ji hlídání nabídla sama obžalovaná. Dříve se o dítě už starala, i když nikdy celý týden.

Adam upozornil, že žena při vyšetřování svou vinu přiznala, pak ale otočila a začala tvrdit, že šlo o nešťastnou náhodu, kdy jí dítě vypadlo ze sedačky, tzv. vajíčka. Žalobce ale její otočku nepřijal.

„Byla to ona a nikdo jiný, kdo zapříčinil smrt pětiměsíčního dítěte,“ řekl Adam v závěrečné řeči.

Já se cítím nevinná

Sama obžalovaná se u soudu dušovala, že s dítětem o zeď nehodila. „Lituji toho, co se stalo, mrzí mne to. Určitě bych malému neublížila tak, že bych s ním hodila, to popírám. Já se cítím nevinná,“ prohlásila.

Senát v čele s Ditou Řepkovou ale na verzi o nešťastné náhodě nepřistoupil. „Máme za to, že všechny skutečnosti, včetně závěrů znalců a popisu mechanismu, odpovídají tomu, co prvotně vypovídala obžalovaná,“ uvedla v odůvodnění Řepková. Žena si podle ní byla vědoma toho, že v ruce drží dítě a že jakýkoliv úder může být fatální.

Verdikt ještě není pravomocný, žena si nechala čas na rozmyšlenou.

Miminkem třískla o zem a pak mu hlavou udeřila o hranu postele. Teď čeká další dítě a do vězení nechce

Krimi

Výběr článků

Načítám