Hlavní obsah

Patnáctiletý kluk vykradl obchod v Brně. V doprovodu mámy se majiteli omluvil a soud mu odpustil

Brno

Rozbitý vchod, krádež tři jízdních kol, pokladny s nemalou hotovostí a k tomu různých cyklistických vybavení. To je výčet vloupání, kterého se dopustil teprve patnáctiletý kluk v brněnské cykloprodejně. Když byl policií dopaden, začal se vymlouvat, že ho na scestí svedli špatní kamarádi. A zabralo to, vyvázl totiž prakticky bez trestu.

Foto: Petr Kozelka, Novinky

Krajský soud v Brně

Článek

Trojice zlodějů se vypravila na lup do velké brněnské prodejny v prosinci 2022. Kluk vylezl po žebříku na střechu a přineseným kladivem rozbil sirénu alarmu. Pak stejným kladivem rozmlátil vchodové dveře a s kamarády se vydal „nakupovat“. K dobru zlodějů se dalo přičíst snad jen to, že z prodejny zmizela pouze tři kola.

Mladistvý projevil účinnou snahu po nápravě a jeho způsob života se změnil.
z rozsudku krajského soudu

Majitel prodejny vyčíslil škodu na 110 tisíc korun za ukradené zboží a pokladnu, dalších deset tisíc korun činila škola na poškozené siréně a poničených dveřích. Když si pro zlodějíčky přišla policie, kluk se ke všemu přiznal a svého jednání litoval.

Městský soud pro mládež v Brně jej za krádež a poškození cizí věci potrestal půlročním odnětím svobody s podmíněným odkladem na rok s tím, že současně musí s kumpány uhradit škodu.

Vinu házel na špatné kamarády

Takový trest se ale mladíkovi zdál příliš vysoký a podal odvolání k brněnskému krajskému soudu. „Za účasti své matky se byl osobně omluvit poškozenému v prodejně. Trestnou činnost spáchal krátce po svých patnáctých narozeninách, podlehl starším a zkušenějším kamarádům, kteří měli svou trestní minulost a u kterých se nejednalo o jejich první zkušenost s trestnou činností,“ napsal do odvolání jeho advokát.

Chlapec podle něj zpřetrhal vztahy s těmito kamarády a prošel preventivním programem pro mladistvé pachatele.

Odvolací senát brněnského krajského soudu se nad klukem skutečně ustrnul a podmíněně upustil od jakéhokoli potrestání – s půlroční zkušební dobou. „Byl to právě mladistvý, kdo působil velice aktivně, neboť na místo spáchání trestného činu si přinesl kladivo a tím rozbil venkovní sirénu a potom dvojitou skleněnou výplň uzamčených vchodových dveří do prodejny,“ uznal na jednu stranu v rozsudku, s kterým se Novinky seznámily, odvolací senát.

Na stranu druhou však vzal na misku vah to, že se mladík osobně omluvil, čin spáchal krátce po patnáctých narozeninách a částečně škodu už uhradil. „Mladistvý skutečně projevil účinnou snahu po nápravě a jeho způsob života se změnil. V tomto směru je odvolací soud názoru, že na něj není nutné působit ukládáním trestního opatření,“ rozhodli proto soudci.

Objasněná loupež za tři miliony v Chomutově. Do trezoru se dostal důchodce

Krimi

Výběr článků

Načítám