Hlavní obsah

Patnáctiletý kluk v Kladně si půjčil sdílené audi. Pak i s dalšími dětmi v autě profrčel stopku

Středočeský kraj

Patnáctiletého chlapce přistihli o víkendu městští strážníci v Kladně za volantem sdíleného auta. Kluk se prozradil tím, že na jedné z místních křižovatek ve čtvrti Rozdělov nezastavil na značce Stop a bez váhání pokračoval v jízdě ulicí Vítězslava Nezvala. Zastavila ho až hlídka.

Foto: Městská policie Kladno

Sdílené vozidlo Audi, v němž podle městské policie v Kladně jel patnáctiletý řidič a další dva chlapci.

Článek

„Strážníci vyzvali řidiče k předložení patřičných dokladů, ale k jejich velkému překvapení zjistili, že mladíkovi za volantem je pouhých 15 let. Spolu s ním ve voze cestovali ještě další dva chlapci ve věku 15 a 14 let,“ informovala Novinky o události z nedělního večera mluvčí kladenské městské policie Zuzana Hokrová.

Auto značky Audi A3, v němž mladíci jeli, si nepůjčili tajně od někoho z rodičů, jak to v takových případech obvykle bývá, ale jeli ve sdíleném voze mezinárodní carsharingové společnosti. Strážníci předali případ policii.

„Při vyšetřování hoch tvrdil, že mu auto půjčil kamarád, kterého nezná,“ uvedla mluvčí kladenské policie Michaela Richterová, podle níž se bude chlapcovou jízdou vzhledem k jeho nízkému věku zabývat kladenský magistrát.

Po Praze jezdí nové sdílené skútry. Jsou na benzin

Ekonomika

Snadné obejití kontroly

Sdílené auto je možné si vyzvednout po stažení příslušné aplikace. „Služba sdílených vozidel je dostupná jen na pár kliknutí na mobilu. Stačí do aplikace zadat platební kartu a řidičský průkaz, jehož majitel musí být starší 20 let a oprávnění vlastnit alespoň jeden rok,“ popsala Hokrová.

Obejití nastavených pravidel je dost podobné, jako když dítě sebere klíče a auto doma a odjede.

Mezinárodní poskytovatel služby Bolt Drive, jemuž auto patřilo, se prý se zneužíváním sdílených aut setkává, ale zatím ne u nás.

„Pokud se informace potvrdí, bude se jednat o první takový případ u Bolt Drive v České republice. Podobnou situaci, kdy se za volant našich vozidel dostanou nezletilé osoby, bereme velmi vážně,“ uvedl v odpovědi na dotaz Novinek manažer z Bolt Drive pro Českou republiku Fabián Strecker s tím, že jsou připraveni spolupracovat s policií, pokud je bude kontaktovat.

Víc procedur

Při spuštění carsharingové aplikace musí uživatel, který si chce takto půjčit auto, projít ověřením řidičského průkazu.

„Ve většině případů, kdy dochází k podvodnému ověření, je zneužit existující účet například jednoho z rodičů či známého dotyčné osoby. To je bohužel velký problém, proti kterému neustále bojujeme,“ uvedl Strecker, podle něhož se snaží kvůli těmto podvodům systém víc zabezpečit, aby cesta k autu byla složitější než zmíněná krádež klíčků a auta doma.

„Kromě ověření řidičského průkazu vyžadujeme ověření dalšího identifikačního dokladu. Zároveň jak při prvním použití vozu, ale i při častějších jízdách, provádíme takzvanou selfie kontrolu. To znamená, že požadujeme fotografii uživatele před zahájením jízdy, kterou porovnáme s fotografií na dokladu,“ sdělil Strecker.

„Kromě toho využíváme i další technologická opatření, která bohužel nemůžeme z důvodu bezpečnosti specifikovat,“ doplnil manažer carsharingové společnosti. Všechny kroky směřují k obraně před zneužitím, na druhé straně ale mohou znepříjemnit život poctivým uživatelům.

Automobilky o řidičích svých aut sbírají příliš mnoho dat, zjistila studie

AutoMoto

Výběr článků

Načítám