Hlavní obsah

Z větroně nad Slaným vyskočil v panice žák, neotevřel se mu padák

Slaný
Aktualizováno

Z kluzáku nad Slaným na Kladensku v neděli dopoledne vyskočil žák letecké školy, který dostal panickou ataku. Byl sice jištěn padákem, ten se mu však neotevřel. Do pátrání se zapojily všechny složky integrovaného záchranného systému, muže pátrači našli mrtvého.

Incident při letu nad Slaným na KladenskuVideo: Aktu.cz

Článek

Původní informace hovořily o parašutistovi, kterému se neotevřel padák, ukázalo se však, že se nezakládaly na pravdě.

Za tragédií byly podle předběžných poznatků policie akutní psychické problémy žáka letecké školy.

„Instruktor letěl na kluzáku se svým žákem, který byl v kokpitu za ním. Když byli ve zhruba 300metrové výšce, měl žák dostat panickou ataku. Otevřel kokpit a vyskočil z kabiny,“ řekla Novinkám policejní mluvčí Barbora Schneeweissová.

Foto: Pavel Jaňurek , Novinky

U Slaného na Kladensku nedaleko letiště zemřel muž, který vyskočil z větroně.

Žák, jehož věk policie nezmínila, měl na sobě padák, ten se ale neotevřel. Proč k tomu nedošlo, zatím není zřejmé.

Po muži se nejdřív pátralo v okolí letiště, kde jsou převážně pole, louky a lesíky. Nakonec ho policie našla bez známek života.

„Muže jsme vypátrali před zhruba 15 minutami,“ sdělila mluvčí krátce po 13. hodině.

Místo nálezu těla žáka letecké školyVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Okolnosti incidentu prověřují podle Schneeweissové kriminalisté, na konkrétní právní kvalifikaci je ale podle ní ještě brzy.

U malého sportovního letiště stále zasahují desítky hasičů, policistů a záchranářů. K pátrání byly původně vyslány také dva vrtulníky, jeden záchranářský a druhý policejní s kamerou a termovizí.

Pátrání u letiště na KladenskuVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Panická ataka je podle odborníků a lékařů věnujících se lidské psychice stav, při kterém člověk prožívá záchvat nezvladatelného strachu a úzkosti. Obvykle se jedná o průvodní jev duševní poruchy, kdy se tyto ataky trvající od několika minut po řadu hodin opakují. Pro tyto záchvaty je mimo jiné typické, že přicházejí často neočekávaně a mnohdy bez zjevného důvodu.

Průvodním jevem bývá rozbušené srdce, zkrácený dech a silné pocení. Člověk v takovém záchvatu má zcela nesnesitelné prožitky a ataka ho obvykle paralyzuje, může ale i jednat zkratkovitě.

Experti rovněž popisují ataky spojené s dopravními prostředky, kdy je lidé zažívají často právě při létání, které s sebou nese řadu „nevyhnutelností“ spojených s pobytem v člověku nepřirozeném prostředí.

Ačkoliv přesné statistiky nejsou k mání, podle odborníků pesimističtější odhady ukazují na to, že s podobnými úzkostmi v různé síle se potýká až polovina všech pasažérů, kteří se ocitnou na palubě nějakého letounu, přičemž do té doby by je u sebe samých nic podobného nenapadlo.

Foto: Aktu.cz

Incident při letu nad Slaným na Kladensku

Paraglidistovi na Klatovsku se za letu složil padák

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám