Hlavní obsah

Paličkou na maso zmasakroval známého a pak ho zardousil. Vrchní soud mu potvrdil 18 let

Neskutečně brutálním způsobem zavraždil pětatřicetiletý recidivista Tomáš Mičaník svého známého. Nejprve ho mlátil pěstmi, poté paličkou na maso a nakonec ho zardousil. Krajský soud v Ostravě ho za to letos 20. března poslal na 18 let za mříže. Obžalovanému, jemuž hrozilo až 20 let, nebo i výjimečný trest, se to však nelíbilo, a tak se odvolal. Vrchní soud v Olomouci mu v úterý trest potvrdil. Podstoupit musí i ústavní protialkoholní léčbu.

Tomáš Mičaník u olomouckého vrchního soudu.Video: Petr Marek, Novinky

Článek

Mičaník, který naposledy vyšel z vězení v červenci 2020, tehdy pykal za podvody, u soudů tvrdil, že vše rozhodně neproběhlo tak, jak tvrdí obžaloba. Na útok si prý nevzpomíná. Hájil se tím, že pokud se skutečně stal, tak zřejmě jen proto, že napadený byl pedofil. Ubližování dětem a zvěři totiž prý absolutně nesnáší.

U vrchního soudu se domáhal zproštění obžaloby nebo mírnější právní kvalifikace, a tedy nižšího trestu, případně vrácení věci krajskému soudu. Ten to však neakceptoval a odvolání zamítl jako nedůvodné.

Foto: Petr Marek, Novinky

Tomáš Mičaník u olomouckého vrchního soudu.

„Vina obžalovaného byla důkazy jednoznačně prokázána. Zproštění proto nepřicházelo v úvahu. Správná je i právní kvalifikace. Vraždu spáchal zvláště surovým způsobem, máme tu mlácení pěstmi, kopání, šlapání, použití paličky na maso a konečně rdoušení. Tedy útok extrémně masivní,“ vysvětlil předseda senátu olomouckého vrchního soudu Vladimír Štefan. Zdůraznil také, že nejsou ani žádné polehčující okolnosti. „Chybí například doznání,“ dodal soudce s tím, že trest je přiměřený a zákonný.

Utýrání muže na Svitavsku: Culícího se svědka od soudu vykázali

Krimi

Namol opilý Mičaník svého jednašedesátiletého známého z vězení napadl loni 11. dubna před půlnocí v jednom z domů ve Skautské ulici v Ostravě – Porubě. Potkal ho na ulici, a protože neměl kde přespat, vzal ho do bytu, kde žil s dalším bývalým spoluvězněm. Tam se pak pohádali a bylo zle.

Mičaník později přiznal, že ten den vypil dva až tři litry vína, a ještě nějaký další alkohol. Jeho útok byl mimořádně agresivní. Poškozenému způsobil zlomeniny lebeční kosti, sériové zlomeniny žeber, krvácení do mozku, vyrazil mu zuby, přerazil nos i kosti ve tváři. Paličkou na maso mu zasadil bezpočet ran zejména do hlavy. Už tento atak nemohl podle obžaloby nešťastník přežít. Přesto ho Mičaník ještě uškrtil.

Foto: Petr Marek, Novinky

Tomáš Mičaník u olomouckého vrchního soudu.

Původně obžalovaný tvrdil, že nic neudělal. Známého prý našel v kuchyni ležet v krvi, zavolal mu záchranku a poskytl mu i první pomoc. Nakonec však připustil, že útočníkem asi byl, neboť spolubydlící má pohybové problémy a nezvládl by to.

Usmrtila připraveným nožem. Žádná podmínka za zabití, ale 12 let za vraždu, potvrdil Nejvyšší soud

Krimi
Související témata:
Tomáš Mičaník

Výběr článků

Načítám