Hlavní obsah

Otčím zneužíval školačku, justice jí nedala odškodné s tím, že je v pohodě. Zarazil to až Ústavní soud

Brno

Myslela si, že je to jen hra. Tak mávla rukou nad útrapami své dcery matka, jejíž druh přitom dívku opakovaně sexuálně zneužil. Soudy se toho chytily a dívce nepřiznaly žádné odškodné. Jejich přístup ale neobstál u Ústavního soudu, podle jehož nálezu náleží školačce řádná satisfakce a nároky dětí nelze přecházet s tím, že tomu vlastně nerozumí.

Otčím po verdiktu brněnského krajského soudu loni v prosinci Video: Petr Kozelka, Novinky

Článek

Otčím se na dívku opakovaně sápal v době, kdy jí bylo mezi sedmi a deseti lety. Například pod průhlednou záminkou, že ho bolí břicho, dívku přiměl k tomu, aby mu hladila penis.

„To odmítala, tudíž vzal její ruku, tuto ji položil na svůj penis a pohyby nahoru a dolů onanoval, přičemž pokud nezletilá utekla do svého pokoje, tak za ní přišel a začal před ní sám onanovat,“ stálo v popisu skutku.

Dětem nelze přiznávat nižší náhrady s odůvodněním, že ještě nejsou schopny zcela chápat zásahy do svých práv
Tomáš Langášek, soudce Ústavního soudu

Podobně se zvrhlík choval i při procházkách v lesích okolo Blanska. Podle soudu také dívka muži musela hladit penis u posedu nad místním sídlištěm až do doby, než u něj došlo k vyvrcholení. Muž za pohlavní zneužití a ohrožování výchovy dítěte dostal trest tří let vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky, k tomu mu soud nařídil ještě sexuologickou léčbu.

Zmocněnec ale u soudů pro dívku marně žádal finanční satisfakci ve výši dvě stě tisíc korun. „Pro stanovení újmy je potřeba mít nějaký podklad v podobě lékařských zpráv či znaleckého posudku. Matka při jednání u soudu vypověděla, že o tom, co se stalo, doma s dcerou nemluví, že tomu ještě nerozumí a myslela si, že je to jen hra. Dcera má podle ní kamarádky, chodí na kroužky, nedrží se stranou. Psychologickou pomoc by vyhledaly až v budoucnu, pokud by byl nějaký problém,“ konstatoval brněnský krajský soud.

ÚS: Na odškodné má nárok

Zmocněnec dívky Marcel Jurčaga se pak obrátil na Ústavní soud a senát se soudcem zpravodajem Tomášem Langáškem přitakal jeho argumentům. „Dětem nelze přiznávat nižší náhrady nemajetkové újmy či jim je nepřiznávat vůbec s odůvodněním, že pro svůj věk ještě nejsou schopny zcela chápat zásahy do svých práv,“ zdůraznil Langášek.

„I kdyby zásah do práv stěžovatelky nedosáhl intenzity duševních útrap, stále jí občanský zákoník přiznává právo na náhradu újmy na jejích přirozených právech. Zásah do osobnostních práv je v tomto případě nedílnou součástí prokázané trestné činnosti. Takové jednání z povahy věci způsobuje újmu na přirozených právech oběti, kterou je třeba nahradit,“ dodal Langášek.

Případ se tak vrací zpět k blanenskému okresnímu soudu, který bude muset rozhodnout znovu a lépe.

Dcera je v pohodě. Myslela si, že je to hra, řekla matka dívky, kterou zneužil její druh

Krimi

Výběr článků

Načítám