Hlavní obsah

Ostrava přispěje do sbírky pro obyvatele domu, kde explodovala varna drog

Ostrava

Město Ostrava přispěje částkou 300 000 korun do veřejné sbírky, která má pomoci zmírnit následky po únorové explozi v bytě a následném požáru pětipatrového domu v Provaznické ulici v Ostravě-Hrabůvce. Rozhodli o tom dnes městští zastupitelé. Podle policie v domě explodovala výrobna pervitinu. V této souvislosti už policie obvinila z nedovolené výroby drog a obecného ohrožení dva muže. Při požáru, který způsobil škodu okolo 1,5 milionu korun, se zranilo šest lidí.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Poničený dům

Článek

Dům s 15 byty stále zůstává neobyvatelný. Podle mluvčí městského obvodu Jih Gabriely Gödelové se do něj lidé nebudou moci vrátit minimálně rok, při explozi totiž byla narušena jeho statika.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Následky výbuchu v Ostravě

Městský obvod podle mluvčí poskytl náhradní bydlení v obecních bytech obyvatelům z deseti bytů. Šlo o všechny, kteří zájem o náhradní bydlení projevili. Radnice městského obvodu v březnu vyhlásila veřejnou sbírku na pomoc obyvatelům, z nichž mnozí přišli nejen o bydlení, ale i o osobní věci. V současnosti je v ní podle mluvčí 148 000 korun.

Za výbuchem domu v Ostravě je zřejmě varna drog. Policie má podezřelého

Krimi

„Výtěžek sbírky nebude poskytnut osobám, u kterých by poskytnutí bylo v rozporu s obecními morálními zásadami. Stručně řečeno – finanční podporu rozhodně nedostanou lidé, kteří explozi nelegální výrobou metamfetaminu způsobili,“ uvedl už dříve starosta obvodu Martin Bednář (ANO).

Dva obvinění

Policie dosud v souvislosti s tímto případem obvinila dva muže, kteří se podíleli na výrobě drog. Nejprve osmačtyřicetiletého muže a posléze také sedmatřicetiletého, který při výbuchu utrpěl vážná zranění a dlouho nebylo možné jej vyslechnout. Mužům hrozí dva roky až deset let vězení.

Výbuch v Hrabůvce: Obviněn byl druhý muž

Krimi

„Doposud zajištěné důkazy svědčí o tom, že příčinou výbuchu a následného požáru byla neodborná manipulace s chemickými látkami při nelegální výrobě pervitinu," řekla v minulosti ČTK moravskoslezská policejní mluvčí Eva Michalíková. Oba muže kriminalisté obvinili z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a z obecného ohrožení z nedbalosti.

Foto: Policie ČR

Hasiči u místa výbuchu

Podle policie mladší z mužů na několika místech, především v Ostravě, provozoval varny pervitinu. Vyrobenou drogu pak prodával dál nebo ji sám užíval. V den výbuchu přišel na návštěvu za svým známým a společně chtěli vyrobit drogy, podle policie mělo jít asi o 400 gramů pervitinu. To se ale nepodařilo. Byt začal hořet a vybuchl. Hasiči museli z domu evakuovat čtyři desítky lidí.

Město Ostrava v minulosti finančně pomáhalo při různých příležitostech. Přispívalo lidem i obcím postiženým například povodněmi, ale peníze uvolnilo například i po střelbě ve Fakultní nemocnici Ostrava, po neštěstí v dole ČSM nebo loňském požáru panelového domu v Bohumíně. Do veřejné sbírky lidé mohou přispět na účet 123-1957160267/0100 do 30. června.

Související témata:

Výběr článků

Načítám