Hlavní obsah

Osmnáctiletý Patrik zachránil seniorovi na Brněnsku masáží srdce život

Pohořelice

Dobrou fyzičku z posilovny a odhodlaného sportovního ducha ukázal osmnáctiletý student Patrik, který v uplynulých dnech v Pohořelicích na Brněnsku zachránit život o půl století staršímu muži. Senior Miloš zkolaboval v obchodě mezi regály. Jen díky fyzické masáži srdce se muže podařilo udržet na životě do příjezdu sanitky. Úspěšně se zotavuje doma.

Foto: ZZS JMK

Vlevo zachráněný senior Miloš a vpravo student Patrik

Článek

Jihomoravská záchranka se rozhodla případ zveřejnit, aby ukázala, jak lze při správném postupu a poslouchání pokynů dispečera záchranky na tísňové telefonické lince 155 zachránit někomu život.

„Chtěla bych moc pochválit Patrika, který prováděl masáž srdce skutečně kvalitně a opravdu tak napomohl k záchraně života pacienta,“ řekla Novinkám lékařka záchranky Lea Hrnčířová.

Osmašedesátiletý muž zkolaboval přímo mezi regály prodejny potravin v Pohořelicích. Záhy došlo k zástavě krevního oběhu. Prodavačka Marie byla v provozovně sama. Duchapřítomně zavolala na tísňovou linku záchranky a také vyběhla z obchodu ven a volala o pomoc.

V husté mlze na Chomutovsku se srazilo pět aut, jeden mrtvý

Krimi

V tu chvíli přiběhl na pomoc Patrik, který šel zrovna kolem, a okamžitě zahájil masáž srdce. „Mluvil jsem s paní Marií, která předávala pokyny a vše na místě velmi schopně organizovala. Věděl jsem, že je tam někdo zdatný, kdo provádí masáž srdce. Oba zachovali naprostý klid,“ uvedl k situaci dispečer záchrany Michal Mádr, který vše řídil po telefonu.

Díky masáži se netratil drahocenný čas potřebný pro záchranu. Když dorazila sanitka, posádka převzala resuscitaci, použila defibrilátor a podala pacientovi léky. Spojenými silami se tak podařilo obnovit jeho životní funkce a ve stabilizovaném stavu byl muž převezen do Fakultní nemocnice Brno.

Senior Miloš, který se už zotavuje, svým zachráncům poděkoval. A zdravotníci se rozhodli pozvat studenta k sobě na záchranku, aby ho ocenili za to, jak dobře si počínal.

„Tak se mi to chození do posilovny vyplatilo. Jsem hlavně šťastný, že je pán v pořádku, dal jsem do toho všechno. Když se pacient probral, měl jsem hrozně dobrý pocit. Každý by se měl snažit pomoci, když je někdo další v nouzi,“ uvedl Patrik.

Dva zranění po srážce aut na křižovatce v Praze, pro jednoho letěl vrtulník

Krimi
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám