Hlavní obsah

Čtrnáctiletého chlapce ubodal pětadvaceti ranami nožem. Za mřížemi stráví 18 let

Praha
Aktualizováno

Za vraždu čtrnáctiletého chlapce si odsedí Jan Bárta (33) 18 let vězení. Ve středu o tom rozhodl odvolací senát pražského vrchního soudu, který zamítl Bártovo odvolání. Bárta z neznámých důvodů ubodal chlapce pětadvaceti ranami kuchyňským nožem.

Jan Bárta přichází k souduVideo: Marek Bádal, Novinky

Článek

„Podle názoru odvolacího soudu je prakticky vyloučené, aby se činu dopustil někdo jiný než obžalovaný,“ uvedl v krátkém odůvodnění zamítavého usnesení předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička. Soudce zmínil, že má Bárta lehce snížený intelekt, nicméně jeho rozpoznávací i ovládací schopnosti byly plně zachované, takže je za čin trestně odpovědný.

Osmnáctiletý trest není podle odvolacího soudu nijak nepřiměřený. Jednak kvůli tomu, že Bárta předtím nežil nijak řádným životem, ale i proto, že způsob vraždy, kdy chlapci zasadil pětadvacet ran, se velmi blíží zvlášť surovému. Bártovi hrozil až dvacetiletý, případně i výjimečný trest.

„Neměl to v životě lehké“

Obhájce obžalovaného v odvolání zpochybňoval závěry Krajského soudu v Hradci Králové, protože není znám motiv činu a není podle něj dostatek svědků k prokázání viny. Soud podle obhájce rovněž nedostatečně vyhodnotil osobnost obžalovaného, v jakém sociálním prostředí vyrůstal. „Nezhodnotil dostatečně to, že to neměl v životě lehké,“ uvedl Bártův obhájce. Sám Bárta k případu mnoho nesdělil. „Nechtěl jsem to udělat,“ pronesl pouze na závěr.

Ubodal na nádraží v Hradci 14letého chlapce, aniž vysvětlil proč. Hrozí mu 20 let

Krimi

Bárta se letos počátkem ledna z dosud neznámých důvodů pohádal na nádraží v Hradci Králové se čtrnáctiletým chlapcem. Hádka vyeskalovala do takové míry, že Bárta na chlapce vytáhl kuchyňský nůž, zasadil mu na pětadvacet ran a na místě jej ubodal k smrti. Chlapec zemřel kvůli zevnímu i vnitřnímu vykrvácení.

Vzhledem k tomu, že u činu nebyli žádní přímí svědci a sám Bárta k případu v podstatě nevypovídal, motiv jeho jednání je neznámý. „Ležel na zádech, chrčel, tekla mu krev z pusy. Volal jsem na kluky, ať tam jdou. Byl to takový chaos. Byl jsem z toho vystrašený. Křičel jsem, ať zavolají záchranku,“ uvedl v červenci u krajského soudu svědek, který na místo dorazil těsně po činu.

Bártu zadržela policie zhruba po hodině na ubytovně, kde bydlel. Bárta jim tehdy sdělil, že ten den ubytovnu neopustil. Proti obžalovanému však hovořila spousta nepřímých důkazů, ať už kamerové záznamy, stopy DNA poškozeného na oblečení i v krevních stopách na Bártových botách či výpovědi svědků, kteří ho zahlédli, jak opouští místo činu.

Bárta byl v minulosti pětkrát trestán, z toho jednou nepodmíněným trestem. Chlapce navíc zavraždil ve zkušební době.

Pozůstalým musí obžalovaný také vyplatit více než milionové odškodné.

Ze žárlivosti a pomsty ubodal partnera exmanželky a uřízl mu penis. Soud mu potvrdil 18 let

Krimi

Výběr článků

Načítám