Hlavní obsah

„Opravdu velmi nebezpečný.“ Policisté pátrající po budoucím střelci už tušili, že je to vrah z Klánovic

Aktualizováno

Pražští kriminalisté, kteří loni 21. prosince pátrali po studentovi Davidu K., pracovali už půldruhé hodiny před tragickou střelbou na Filozofické fakultě UK s podezřením, že mladík může být nejen pachatelem vraždy svého otce z téhož dne, ale i dvojnásobné vraždy v Klánovickém lese.

Foto: Forman, Aktu.cz

Střelec na filozofické fakultě

Článek

Vyplývá to ze zprávy Úřadu vnitřní kontroly policejního prezidia (ÚVK) z letošního 8. ledna, jejíž kopii mají Novinky k dispozici.

Vedení policie opakovaně po tragédii i v dalších měsících tvrdilo, že policisté ještě před střelbou hledali nikoli vraha, nýbrž jen psychicky narušeného muže, který může být ozbrojený a chce spáchat sebevraždu. To zmínil ve zprávě i ředitel ÚVK Michal Tikovský.

Jenže v dokumentu je hned na čtyřech místech zaznamenána komunikace z osudného 21. prosince mezi středočeskými kriminalisty, jejich pražskými kolegy a operačními středisky středočeských a pražských policistů, ve které si policisté vyměňovali informace o podezření, že hledaný student by mohl být pachatelem klánovických vražd.

Chladný jako lesní vrah Kalivoda, míní o dopise střelce z fakulty znalec

Domácí

Ze zprávy ÚVK tedy vyplývá podezření policistů, že v té době hledaný David K. je možná dokonce už trojnásobným vrahem, protože zmíněného 21. prosince ráno zastřelil doma v Hostouni na Kladensku i svého otce.

Je tedy otázkou, proč vedení policie nepřijalo ještě razantnější bezpečnostní opatření, když po tomto studentovi FF pátralo, například v podobě evakuace budov včetně té na Palachově náměstí.

Například zásahovou jednotku sice pražští policisté nasadili, ale jen z preventivních důvodů, když měla jezdit po centru města. „Přesný pokyn zněl: nasednout do auta a pohybovat se v centru preventivně,“ píše se v dokumentu ÚVK.

Svůj život vyhasnout nenechám. Vyjádření ženy, která přišla v Klánovicích o dítě a manžela

Domácí

Pojítkem byla vrahova zbraň

Pojítkem pro kriminalisty byla zbraň zn. Glock, kterou tehdy ještě neznámý střelec použil v Klánovickém lese, přičemž podle jejich zjištění stejný typ pistole měl ve vlastnictví David K. Poprvé se tato informace objevila v jejich komunikaci už půldruhé hodiny před tím, než David K. poprvé vystřelil v budově FF UK na Palachově náměstí.

„Krajským operačním (Středočeského kraje) je v čase 13.28 telefonicky upozorněn policista z Integrovaného operačního střediska pražského krajského ředitelství policie (KRPA), že David K. má na sebe psáno hodně zbraní a mimo jiné i Glock, který je spojován s klánovickou vraždou,“ je uvedeno ve zprávě ÚVK.

David K. zastřelil 15. prosince v Klánovickém lese náhodně vybrané oběti - otce s dvouměsíční dcerou, kterou vezl v kočárku. Policisté z pražského 1. oddělení po pachateli neúspěšně pátrali šest dnů až do střelby na fakultě.

Dopis vraha z fakulty: V Klánovicích chtěl zabít víc lidí. Vyhlédnutý už měl i pár s kočárkem

Domácí

Ještě před ní však i oni 21. prosince obdrželi podle dokumentu ÚVK informaci o podezření, že hledaný student může být spojen s klánovickými vraždami.

„Ve 14.00 proběhl telefonický hovor mezi operačním důstojníkem KRPA a vedoucím 1. OOK KRPA (odboru obecné kriminality pražské krajské policie), ve kterém uvádí, že dostal informaci od středočeské krajské policie, že hledaný David K. je držitelem Glocka, který je zajímá, takže příslušníky 1. OOK taktéž vysílá pátrat po Davidu K.,“ píše se ve zprávě úřadu.

Věděla to i zásahová jednotka

Už o dvacet minut dříve dostali stejný poznatek také členové zásahové jednotky, kterou preventivně vyslal do centra Prahy ředitel pražské policie Petr Matějček.

„Prvotní informace, kterou zásahová jednotka obdržela od vedoucího směny operačního střediska KRPA v 13.40, byla, že se v Praze hledá David K., který chce spáchat sebevraždu, a v jeho obydlí v Hostouni se našla mrtvá osoba a pokus o nástražný výbušný systém a že má na sebe napsáno několik zbraní, včetně Glocka, o kterého má zájem 1. OOK KRPA,“ uvádí dokument Úřadu vnitřní kontroly.

Krátce po druhé hodině odpolední, tedy ještě necelou hodinu před střelbou v budově fakulty, se o možném spojení hledaného Davida K. s klánovickými vraždami dozvěděli i středočeští krajští kriminalisté, kteří prověřovali, jaké zbraně mladík vlastní.

V registru zbraní vyčetli, že hledaný je držitelem zbrojního průkazu vydaného 18. května 2023, jakož je i držitelem osmi střelných zbraní a čtyř tlumičů hluku.

„Zájmové bylo zjištění zejména vlastnictví dvou samonabíjecích pistolí zn. Glock, neboť disponovali informací od kolegů z 1. oddělení OOK KRPA, že pachatel vraždy v Klánovickém lese použil právě tuto zbraň. O takových zjištěních informovali (začerněné jméno, zřejmě operačního důstojníka, pozn. red.), který tuto informaci neprodleně předal kolegům z KRPA,“ varovali se podle zprávy ÚVK navzájem středočeští a pražští policisté.

Vedení pražské policie v čele s Matějčkem i sám šéf ÚVK Tikovský opakovaně tvrdili, že policisté pátrající 21. prosince ještě před střelbou po Davidu K. hledali možného sebevraha a nikoli vraha.

Ve zprávě ÚVK je ale zmíněna komunikace mezi jednotlivými policejními složkami, z níž vyplývá něco úplně jiného.

„Ve 14.04 jde na otevřeném kanálu Luny (rádiové vysílání určené pro všechny hlídky pražské policie, pozn. red.) relace ve znění: ‚LUNA 1000, LUNA 1000, pro všechny hlídky zvýšená opatrnost, v případě toho Davida K., je to opravdu nebezpečný, velmi nebezpečný pachatel, podezřelý a je velká obava, že může použít kdykoli a kdekoli zbraň,“ je napsáno v dokumentu datovaném už 8. ledna.

Policisté na fakultě od počátku pátrali po nebezpečném pachateli, vedení tvrdilo opak

Domácí

Avšak o den později na tiskové konferenci pražské policie si Matějček i nadále stál za tím, že policisté měli jen informace o muži se sebevražednými sklony, který vlastní několik zbraní.

„Dostali jsme informaci, že pachatel je držitelem legálních zbraní. Pachatel byl nebezpečný, byl nebezpečný sám sobě, chtěl spáchat sebevraždu a avizoval to. Tím pádem je nebezpečný sobě i okolí, když ho někdo bude chtít zastavit, eliminovat,“ poznamenal Matějček na zmíněné tiskové konferenci 9. ledna.

„Pro mě to byl člověk, který chce spáchat sebevraždu, může u sebe mít legálně drženou zbraň, což by mohlo být relativně nebezpečné,“ doplnil tehdy. O pátrání po „nebezpečném pachateli“ či „vrahovi“ ani slovo.

Podezření na vraha měli od začátku

Podezření, že by David K. mohl být vrahem, přitom měli policisté už od prvního ohledání místa činu v mladíkově rodinném domě v Hostouni na Kladensku. Tam našli tělo jeho zastřeleného otce. Ve 13.15 už konstatovali, že u nalezené zemřelé osoby je podezření z násilné smrti a že je důvod se domnívat, že se na tom mohl podílet jeho syn David K.

Navíc následně pojali podezření, že týž student může mít na svědomí i vraždy v Klánovickém lese.

„Kontrolou objektu v obci byly pověřeny prvosledové hlídky územního odboru Příbram. V mezidobí probíhalo ohledání místa činu rodinného domu v obci Hostouň, kde bylo prvotní obhlídkou zjištěno nastražení výbušného systému a množství zbraní a střeliva, a prvotní indicie nasvědčovaly tomu, že hledaný usmrtil svého otce, přičemž se zvyšovalo podezření o jeho aktivní účasti na vraždě v Klánovickém lese,“ zmínil dokument úřadu.

Policejní prezident: Šéf pražské policie zůstává, má mou důvěru

Domácí

Výběr článků

Načítám