Hlavní obsah

Opilý a zdrogovaný mladík mlátil lidi na potkání, soud mu potvrdil čtyři roky

Holdoval alkoholu a drogám. Když byl v deliriu, počínal si jako smyslů zbavený. Kdo se mu připletl do cesty, toho zmlátil. V rozmezí několika měsíců loni Martin Novosad napadl celkem čtyři muže. Jednoho kopal, dupal na něj, dalšího zbil pěstmi, třetího praštil lahví do hlavy, kopl ho do ní a snažil se mu dupnout na obličej. Posledního bodl nožem do žeber. Ú Krajského soudu v Brně za to letos v srpnu dostal čtyři roky vězení, ač mu hrozilo pět až 12 let. Vrchní soud v Olomouci mu ve čtvrtek tento trest potvrdil.

Martin Novosad u Vrchního soudu v OlomouciVideo: Petr Marek, Novinky

Článek

Soud tak zamítl odvolání žalobce, jenž požadoval přísnější, šestiletý trest. Obžalovaný musí také absolvovat léčbu závislosti ambulantní formou. Odsouzen byl za pokusy těžkého ublížení a ublížení na zdraví, výtržnictví, loupež a krádež.

Mladík před krajským soudem prohlásil vinu a svého jednání litoval. Tvrdil, že se chce napravit, a kál se i u olomouckého vrchního soudu.

„Snažím se psychicky vyrovnat s tím, co jsem udělal. Jsem ochoten na sobě pracovat tak, abych se vrátil z vězení k řádnému životu. Neuvědomoval jsem si, kam mě alkohol a drogy mohou dovést. Až poslední skutek mi otevřel oči,“ uvedl.

Foto: Petr Marek

Martin Novosad u olomouckého vrchního soudu

A vrchní soud mu uvěřil. „Nalézací soud se nedopustil žádných pochybení, která by nás vedla ke zpřísnění trestu. Ten je zákonný a není nepřiměřeně mírný, byť situace je hraniční. Je však třeba, aby si obžalovaný uvědomil, že zejména při útoku nožem chybělo jen pár centimetrů k tomu, aby tady dnes stál kvůli vraždě,“ prohlásil v rámci odůvodnění verdiktu předseda senátu olomouckého vrchního soudu Milan Kaderka.

Poukázal i na to, že Novosad nebyl dosud trestaný. „Věříme, že postoj ke změně svého života myslí vážně a nejde jen o pózu. To, že tomu tak je, ostatně potvrdil i znalec. Je tu rovněž přiznání viny, kterým výrazně urychlil soudní řízení. I to jsme vzali v úvahu,“ dodal soudce.

Foto: Petr Marek

Martin Novosad u olomouckého vrchního soudu

Čtyřiadvacetiletý Novosad loni v opilosti a pod vlivem drog řádil v Kyjově a okolí. Nejprve napadl svého známého, jehož zbil pěstmi, kopal a dupal na něj. Ranami pěstí se vypořádal i s mužem, který byl předtím obrán o svou peněženku a „dovolil“ si ho požádat, aby mu ji vrátil. Před jedním z kyjovských lokálů napadl dalšího muže tak, že ho nejprve praštil lahví do hlavy, a když dotyčný upadl na zem, kopl jej do hlavy a snažil se mu dupnout do obličeje. Napadený vyvázl bez vážnějších zranění jen díky štěstí, aktivní obraně a tomu, že agresora svědci odtáhli stranou. O pár měsíců později před dalším barem bodl soka nožem do žeber.

Když měl špatný den, mlátil lidi na potkání. Soud poslal mladíka z Kyjovska do vězení na čtyři roky

Krimi
Související témata:
Martin Novosad

Výběr článků

Načítám