Hlavní obsah

Opilému policistovi může hrozit vyšší trest. Zranění jedné z dívek je vážnější

Praha

Opilému policistovi, který podle svědků napadl v únoru v baru na pražském Smíchově a také venku na ulici několik mladých žen i členy ochranky, by mohl v případě obvinění hrozit vyšší trest kvůli vážnějšímu zranění jedné z poškozených dívek.

Foto: SíťX/@desoleole

Opilý policista napadl za pomoci přítelkyně dívku

Článek

Ta utrpěla po ataku policisty zlomeninu nohy, skončila v nemocnici a musela dokonce na operaci. Její léčba se následně protáhla, což je pro podezřelého přitěžující okolnost.

„Byla tam nějaká delší rekonvalescence, protože dostala do kotníku šrouby a musí po operaci nadále rehabilitovat,“ řekla v úterý Novinkám další z poškozených žen a zároveň svědkyně útoku, která je v kontaktu s některými oběťmi.

Dívku napadenou opilým policistou museli operovat

Krimi

Přestože Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) případ podle prvotních informací začala prověřovat pro možné výtržnictví, policista by se podle trestního zákoníku mohl svým jednáním dopustit také ublížení na zdraví. A u tohoto trestného činu hraje důležitou roli právě i doba léčby zranění poškozené.

Pokud je delší než šest týdnů, což by mohl být i tento případ, hrozí pachateli místo původních šesti měsíců až tří let vězení výrazně vyšší trest - dva roky až osm roků.

Inspekce by teoreticky případ mohla překvalifikovat i na trestný čin těžké ublížení na zdraví, kde je trestní sazba dokonce tři až deset let. Tam by ale musela prokázat, že šlo o úmysl podezřelého dívku zranit.

Zpitého policistu za násilí zatím nevyhodili, i když mohou

Krimi

Vyšetřovatel GIBS nyní podle zjištění Novinek sbírá od poškozených žen poslední informace a podklady a chystá se policistu obvinit.

„Sepisujeme a podepisujeme poslední dokumenty, které si od nás vyšetřovatel vyžádal, aby se mohlo podezřelému dát případné obvinění,“ uvedla v úterý jedna z poškozených mladých žen.

Agresivní v podniku i před ním

Čtyřčlenná skupina lidí včetně namol opilého policisty z Oddělení hlídkové služby policie Praha I a jeho partnerky, rovněž policistky, přišla v noci na 17. února do baru na Nádražní ulici na pražském Smíchově, kam dorazila z policejního plesu.

Opilý muž oblečený do slavnostní policejní uniformy začal být podle svědkyň v baru agresivní a útočil fyzicky hned na několik dívek a žen a také na členy ochranky.

Namol opilý policista ve slavnostní uniformě vláčel dívku za vlasy na ulici v Praze

Krimi

„Přimáčkl mě k baru, držel mě tam a omezoval. Choval se nepříjemně a byl ožralý. Odstrčila jsem ho od sebe a řekla mu, ať na mě přestane sahat, on se ale se mnou pošťuchoval, tak jsem odešla z baru pryč, protože mi to bylo nepříjemné,“ přiblížila mladá žena, na kterou následně zaútočila i policistova partnerka.

„Nejdřív tam s přítelkyní v dolním patře zmlátil nějaké dvě holky, pak cestou nahoru rozdal i pár ran vyhazovačům a potom jsem je potkala u dveří a dostala jsem ránu od jeho přítelkyně, úplně nečekaně,“ uvedla svědkyně.

Doplnila, že i s ní napadla dvojice celkem sedm lidí, pět žen a dva členy ochranky baru.

Jednou z poškozených byla i devatenáctiletá dívka, jejíž brutální napadení opilým policistou zaznamenali svědkové na mobilní telefon a před dvěma týdny se tato téměř minutová nahrávka dostala na veřejnost.

Policistka stále ve službě

Zatímco policistu, u kterého na místě činu kolegové naměřili 2,6 promile alkoholu v dechu, už nadřízený následně postavil mimo službu a vede s ním kázeňské řízení o zproštění výkonu služby, v případě jeho přítelkyně policistky se tak zatím nestalo.

„Stále čekáme na GIBS, jak vyhodnotí, zda spatřuje v jednání této policistky přestupek anebo trestný čin. Podle toho, jak inspekce rozhodne, budeme její případ řešit. Do té doby zůstává ve službě,“ řekl v úterý Novinkám mluvčí pražských policistů Jan Daněk.

Svědkyně o opilém policistovi: Napadli i s přítelkyní sedm lidí

Krimi

Výběr článků

Načítám