Hlavní obsah

Opilec na elektrokoloběžce smetl v Brně na chodníku seniora. Jde do vězení

Brno

Půl roku ve vězení bude muset strávit Dominik Korček, který jel opilý na elektrokoloběžce po chodníku jedné z brněnských ulic a přitom srazil seniora. Ten po pádu utrpěl těžké poranění hlavy. Soudci muži spočítali i to, že páchal přestupky jako řidič auta. Muž se ještě verdikt snažil zvrátit u Nejvyššího soudu, ale marně.

Foto: Petr Kozelka, Novinky

Budova Nejvyššího soudu v Brně

Článek

K nehodě došlo na konci dubna 2023 před půl devátou večer. Korček se řítil po chodníku na sdílené elektrokoloběžce s 0,8 promile alkoholu v krvi. „Při jízdě se nechoval dostatečně ohleduplně a ukázněně, nedbal zvýšené opatrnosti vůči osobě staršího věku, nepřizpůsobil rychlost své jízdy a narazil koloběžkou a svým tělem do chodce,“ zní popis skutku.

Sražený sedmdesátník utrpěl těžké zranění spočívající v oboustranném nitrolebním krvácení, pohmoždění mozku, rozsáhlé zlomenině báze lební a obličejového skeletu.

Svým způsobem jízdy na elektrokoloběžce prokázal naprostou bezohlednost vůči chodcům
z verdiktu Nejvyššího soudu

U brněnského městského soudu nejprve vyvázl za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti s podmínkou, odvolací senát krajského soudu mu ale napařil po odvolání státního zástupce půl roku natvrdo. Korček ještě doufal v zásah Nejvyššího soudu. V dovolání tvrdil, že uložený trest je nezákonný a nepřiměřeně přísný.

„Je zjevné, že zatímco podmíněný odklad uloženého trestu odnětí svobody kromě svého působení na odsouzeného, aby vedl řádný život, plní i svou reparační úlohu, tak trest uložený odvolacím soudem je zjevně nepřiměřený i proto, že vylučuje odsouzeného ze společnosti, čímž ho připraví o práci, a tedy i o možnost dostát svým závazkům,“ napsal do dovolání mužův advokát.

NS: Vězení je v tomto případě v pořádku

Tyto stesky ale senát Nejvyššího soudu v čele s Jiřím Pácalem nepřesvědčily. Soudci připomněli, že muži hrozily až čtyři roky vězení a půlroční trest je sice přísný, ale v souladu se všemi zákonnými podmínkami.

„Obviněný není disciplinovaným účastníkem silničního provozu, neboť z evidenční karty řidiče vyplývá, že má tři záznamy za období od července 2021 do července 2022 pro poměrně závažné přestupky. Svým způsobem jízdy na elektrokoloběžce prokázal naprostou bezohlednost vůči chodcům. Řídil na chodníku a ve tmě, poměrně vysokou rychlostí elektrokoloběžku, po požití alkoholických nápojů,“ vypočetli soudci.

„Řízení elektrokoloběžky pod vlivem alkoholických nápojů je velice nebezpečné. Rovněž rychlá jízda na chodníku je nebezpečná, i kdyby ji uskutečnil zcela střízlivý řidič. Pokud se oba prvky spojí dohromady, nastane dopravní situace natolik závažná, že sama o sobě odůvodňuje poměrně přísný trestní postih osob, které se takového jednání dopustí, a to včetně jejich umístění do některého z vězeňských zařízení, byť se mohlo jednat o dosud bezúhonné jedince, mezi něž patřil také dovolatel,“ zakončil Nejvyšší soud.

Nepřijatelná hrozba. Melbourne zakázalo sdílené elektrokoloběžky

Svět

Výběr článků

Načítám